Dersim Soykırımı davası, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesinde

1937-1938 yıllarında Dersim’de gerçekleşen soykırım Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşındı. UCM’ye 300 sayfalık bir dilekçe ile yapılan başvuruda, ANF ajansına göre aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in de bulunduğu 81 kişinin soykırım suçu ve soykırımı önlemeyi düzenleyen maddeler çerçevesinde yargılanmaları istendi.

ANF Ajansının verdiği habere göre; Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Komitesi ile Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, Dersim’de gerçekleştirdiği katliamlardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) suç duyurusunda bulundu.

300 sayfalık dilekçe avukat Erdal Doğan tarafından UCM’ye verildi. Dilekçede ABD, Almanya, Hollanda, Belçika ve Türkiye’den çok sayıda avukatın imzası bulunuyor.

Av. Doğan konuya ilişkin açıklamasında Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edildiği 17 Kasım tarihine dikkat çekerek, Başbakan Erdoğan’ın 17 Kasım 2011 tarihinde katliamdan ötürü ‘özür’ dilediğini belirten Doğan, ancak bu ‘özrün’ üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen bunun hiçbir gereğinin yerine getirilmediğini, aksine katliam zihniyetinin olduğu gibi sürdürülmekte olduğuna dikkat çekti.

Avukat Doğan, bunun için dilekçede, Dersim soykırımının hala yaşayan tüm sorumluları ile birlikte, bugün bunu devam ettiren aralarında T.C. Hükümeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in de bulunduğu toplam 81 kişinin yargılanarak cezalandırılmasını istediklerini kaydetti.

1915 Soykırımı’ndan kurtulan ve Dersim’in farklı köylerinde yaşamını sürdüren binlerce Ermeni 1938’de tekrar katliamlara maruz kaldı. Farklı kaynaklara göre katliamlarda 100 bine yakın insanın hayatlarını kaybettiği ifade ediliyor.

Etiketler

Seyit Rıza