‘Derin yapı tasfiye edilemedi, bütün unsurlarıyla faaliyette’

Meclis Darbe Komisyonu, derin devlet olarak tanımlanan yapının askeri yelpaze içinde vücut bulduğunu, içinde istihbarat, medya, sermaye, mafya ve bürokratik unsurların yer aldığını vurguladı. İllegal yapı tasfiye edilmediği için eylemlerin devam edeceği uyasında buldu.

 

Bütün darbe süreçlerini mercek altına alan komisyon, ‘Özel Harp Dairesi, Kontr- gerilla ve Gayri Nizami Harp’ konularında çarpıcı tespitlerde bulundu. Zaman gazetesi raporun ayrıntılarını yazdı.

Haber özetle şöyle,

Özel Harp Dairesi ve kontrgerilla tartışmasının 27 kez TBMM gündemine getirildiği ancak bir türlü araştırma kararı çıkarılamadığı vurgulandı.

*‘Derin devlet’ olarak tanımlanan yapının hâkim ve oligarşik zümre olan askerî yelpaze etrafında vücut bulduğu, ancak içinde istihbarat, medya, mafya, sermaye ve bürokrasiden unsurların yer aldığı kaydedildi. Uygulayıcıların yerüstü biriminin Özel Kuvvetler Komutanlığı; yeraltı birimlerinin ise ‘vatansever siviller’ olduğuna dikkat çekildi.  Söz konusu çetelerin 50’den aşağı olmadığı tahmin ediliyor. Devasa yapının, tasfiyeye tevessül edilmediği için operasyonel eylemlerine devam edeceği uyarısı yapıldı.

*Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı: “İtalya’nın ‘Gladio operasyonu’ ile deşifre edilen illegal ağları gibi Türkiye de iç buhran gönüllülerini tabandan zirveye tespit edip tasfiye etmelidir. Sorumluluk; iktidar, anamuhalefet, TBMM’de grubu bulunan partiler, Genelkurmay ve sivil toplumun omzundadır. Yoksa kendini ve milleti yiyen bu kurt, ülkeyi ateşe verecektir.”

*Karı koca aynı birimde, haberleri yok: Sivil uzantılar, ülke işgal edilince kullanılmak üzere barış zamanından eğitilip bekletilenlerdir. Görev verilemez. Kopuk tesbih taneleri gibi her yere dağılmışlardır. Türkiye’nin her yerindedirler. Savaşla beraber tesbihin ipi bağlanır. Görev alırlar. Karı-koca aynı birimdedirler ama birbirlerinden haberleri yoktur. Herkes kendi görevini yapar.

*MİT’i Özel Harp Dairesi yönetti: Özel Harp Dairesi ve MİT arasındaki işbirliği dairenin kuruluşundan itibaren vardı. Hatta işbirliğinden öte bir iç içe geçmişlik durumu söz konusuydu. Bu durumun birinci nedeni, her iki kurumun etkili isimlerinin Amerika ve Almanya’daki Özel Harp kamplarında aynı eğitimden geçirilmesiydi. İkinci neden ise MİT’in başına çoğunlukla askerlerin gelmesi ve bu askerlerin de önemli bir kısmının Özel Harp eğitimi almış olmasıydı. Bu iç içelik ve işbirliğinde komuta üstünlüğü her zaman Özel Harp Dairesi’nde oldu. Planlanmasını çoğunlukla dairenin yaptığı eylemlerin, uygulaması ise MİT’e ve sivil unsurlara düştü. 12 Mart darbesi öncesinde düzenlenen provokatif eylemlerde, operasyonlarda bu durum açığa çıktı. Nedense bu ortak eylem ve operasyonlarda hep deşifre olanlar MİT mensupları oldu. Bu operasyonlara katılan Özel Harpçilerin kim oldukları hâlâ bilinmiyor.

*JİTEM tamamen illegal bir yapıydı: PKK’nın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde artan terör faaliyetleri üzerine, 1983’te kurulmuş bulunan Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı, bölgede aktif hale getirildi. Cem Ersever’in hazırladığı raporlar doğrultusunda bu komutanlık yeniden yapılandırıldı. 1987’de Jandarma İstihbarat Grup Başkanlığı’nın adı Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele olarak değiştirildi. Böylece varlığı yıllarca tartışılacak JİTEM kurulmuş oldu. 1996 yılında patlayan Susurluk skandalının ardından dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın hazırladığı meşhur Susurluk raporunun devlet sırrı olduğu gerekçesiyle sansürlenen bölümlerinde JİTEM’in kuruluş hazırlıklarının Hulusi Sayın’ın Jandarma Genel Komutanlığı kurmay başkanlığı yaptığı dönemde tamamlandığı bilgisi yer aldı. JİTEM kurulmuştu ama hiçbir yasal dayanağı yoktu. Tamamen illegal bir yapıydı.

*JİTEM oluşturulurken Özel Harp Dairesi’nin yapısı örnek alınmıştı. JİTEM’in kurulmasıyla birlikte Güneydoğu’da faili meçhul cinayetler başladı. İnsanlar evlerinden, işyerlerinden götürülüp ya da yolda çevrilip gözaltına alındı. Kaçırılanların bazıları birkaç gün sonra ya bir köprü altında ya da bir yol kenarında ölü olarak bulundu. Büyük çoğunluğun cesetleri bile bulunamadı. Bu cinayetlerin arkasında hep aynı örgüt vardı: JİTEM.

 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Derin devlet