Avrupa ve Akdeniz’in ‘Kültürel yenilikçileri’ İstanbul’da

Avrupa ve Akdeniz ülkelerinden 120 genç aktivist, Goethe Enstitüsü tarafından, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın destekleriyle 3-9 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “CIN-Cultural Innovators Network” (Kültürel Yenilikçiler Ağı) Forumu’nda bir araya geliyor.


                                                                                                                                            Fotoğraf: Sedat Mehder

Birlikte üretecekleri projelerle geleceğe ışık tutmayı hedefleyen aktivist gençler; 5 Aralık 2012, Çarşamba günü gerçekleşen İstanbul gezisinde, aralarında medya alanında Agos ve kültür alanında Hrant Dink Vakfı’nın da bulunduğu yerel sivil toplum kuruluşu yetkilileriyle tanışma, görüşlerini paylaşma ve fikir geliştirme fırsatı buldular.

Kuzey ve Güney Akdeniz ülkelerinden, toplumlarının geleceğinin şekillendirilmesinde söz sahibi olmak isteyen 120 genç aktivist gezide, yerel sivil toplum kuruluşu yetkilileriyle tanışma ve fikir alışverişinde bulunma şansı yakaladı. Bu sayede gelecek yıllarda projenin geliştirilmesi için gerekli bağlantıların da temellerini atmış oldular. Genç aktivistler daha sonra Aya Sofya ve Sultanahmet Camii rehberler eşliğinde gezdiler ve Beyoğlu’nda geçirdikleri keyifli bir akşamla geziyi sonlandırdılar.

Adeta “kaynayan kazanlara” dönen Avrupa ve Akdeniz ülkelerinden gençlerin, birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlamak amacıyla düzenlenen CIN Forumu; katılımcılara birlikte çalışma, proje geliştirme ve çalıştaylara katılmanın yanı sıra yenilikçi fikirlerini sunma ve bunları uygulamak için teknik ve finansal destek alma imkânı sunuyor.

“Kültürel Yenilikçiler Ağı” (CIN-CULTURAL INNOVATORS NETWORK)

Dünya, 2011 yılında, Arap Baharı’nın yanı sıra, Akdeniz’deki pek çok ülkede gençlerin çeşitli protestolarına ve işgal hareketinin başlangıcına da tanıklık etti. Adeta “kaynayan kazanlar”a dönen Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde gençlerin; siyasete katılım için yenilikçi ve yaratıcı yollar aradığı, toplumlarının geleceğinin şekillendirilmesinde söz sahibi olmak istedikleri göz ardı edilemez bir gerçek olarak ortaya çıktı.

MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde ve Güney Avrupa’da bulunan Goethe Enstitüleri; bu gelişmelere kayıtsız kalmayarak, 2012 yılı başında Akdeniz Bölgesi ve Almanya’daki genç kültürel aktivistlere yönelik bir ağ ve kapasite geliştirme projesi olan “CIN-Cultural Innovators Network” (Kültürel Yenilikçiler Ağı) projesini başlattı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen CIN; Avrupa ve Akdeniz ülkelerine mensup gençlerin birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlamak, siyasi, kültürel veya toplumsal gündemlerini desteklemek ve aralarında etkin bir iletişim ağı kurmak amacıyla gerçekleştirilen bir girişim olma özelliği taşıyor. Siyasi, toplumsal veya kültürel meselelerle aktif olarak ilgilenen genç yetişkinlerden oluşan katılımcılar; CIN Forumu sayesinde birlikte çalışma, proje geliştirme ve çalıştaylara katılmanın yanı sıra yenilikçi fikirlerini sunma ve bunları uygulamak için teknik ve finansal destek alma imkanına da sahip olacaklar.

Goethe Enstitüleri'ne yapılan başvurular arasından seçilen, Kuzey ve Güney Akdeniz ülkelerinden genç aktivistlerden oluşan 20 kişilik çekirdek bir ekip; Haziran-Temmuz 2012’de; ilgili diğer organizasyon ve yenilikçilerle tanışmak üzere, Mısır, İtalya ve Almanya’ya gruplar halinde “Öğrenme Yolculukları” düzenlediler. Gençlerin toplumsal, kültürel, eğitsel ve siyasi çalışmalarında yeni ufuklar açan bu yolculuklar sonunda çekirdek ekip, edindikleri deneyim ve içgörüleri paylaşıp bir sentez oluşturma amacıyla Eylül ayında İskenderiye’de moderatör eşliğinde bir toplantı yaptılar. Toplantıda ayrıca, İstanbul’da gerçekleşecek CIN Forumu’nun programı, ana teması ve çalışmalarda ele alınacak konular belirlendi.

3-9 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul’da The Green Park Pendik Hotel’de gerçekleşecek CIN Forumu’nda ise, toplam 120 genç; çekirdek grup önderliğinde bir araya geldi. Avrupa’yı ve Yakın Doğu’yu birleştiren İstanbul’da buluşacak olan katılımcılar; moderasyon eşliğinde düzenlenecek paneller ve genel toplantılarda, İskenderiye’de düzenlenen Hazırlık Toplantısı’nda belirlenen gündem maddelerini görüştüler. Eğitim oturumları, katılımcılara gerekli teknik ve metotlarla ilgili becerilerini geliştirme imkânı verirken; forum, katılımcıların gruplar halinde oluşturup sunacakları projelerin, kendi aralarında oylanması ile sona erecek. Katılımcıların kendileri tarafından belirlenecek 20 gençlik projesine; 2013 yılında Goethe Enstitüsü ve Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından teknik ve finansal destek verilecek.

Akdeniz’de uzun ömürlü ağlar kurulmasını amaçlayan CIN Forumu kapsamında ayrıca; oluşumun, gelecek yıllar için sivil toplum örgütlerinden destek almasını sağlayacak ilişkilerin de kurulması hedefleniyor.

Bilgi için: www.goethe.de/culturalinnovatorsnetwork

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya