Papa, 2013’ü ‘İman Yılı’ ilan etti

Papa XVI. Benedictus, yayımladığı mektupla II. Vatikan Konsili’nin 50. yılı olan 11 Ekim 2012 tarihinden başlayarak 2013 Noel’ine kadar olan süreyi ‘İman Yılı’ olarak ilan ettiğini açıkladı.

XVI. Benedictus, mektubuna, Papa olarak yönettiği ilk ayindeki “İsa Mesih gibi, bütün Kilise ve içindeki çobanlar, insanları çölden çıkarıp, hayata, Tanrı oğlu ile dostluk kurmaya ve bize hayatın tüm doluluğunu verene doğru yönlendirmek için yola koyulmalıdırlar. Ama artık Hıristiyanlar, yapmaları gerekenlerin en çok sosyal, kültürel ve politik sonuçları ile ilgileniyorlar, imanı ise, beraber yaşamanın, gerekli bir ön kabulü gibi düşünüyorlar. Geçmişte imanın özü ve ondan esinlenen değerlerin kabulünün kültürel yapı içinde birleştiğini görmek mümkün iken günümüzde pek çok insanı etkileyen derin iman krizi nedeniyle bu kültürel yapıyı göremiyoruz” sözlerini anımsatarak başladı.

Noel’e kadar ‘İman Yılı’ sürecek

Bu durumdan dolayı bir ‘İman Yılı’, ilan etmeye karar verdiğini dile getiren XVI. Benedictus, bu İman Yılı’nın Vatikan Konsili’nin 50. yılı olan, 11 Ekim 2012 gününde başlamış olduğunu ve 2013 Noel’inde sona ereceğini belirterek, “11 Ekim 2012 tarihi, imanın güzelliğini ve kuvvetini ortaya koymak amacı ile içeriğinin selefim Çok Mutlu II. Yuhanna Pavlus tarafından ilan edilmiş olan, ‘Katolik Kilisesinin Din ve Ahlak İlkeleri Kitabı’nın basılmasının da 20. yıldönümüdür. II. Vatikan Konsili’nin bir ürünü olan, bu kitap, din dersleri hizmetinde bir araç olması için, 1985 yılının olağanüstü Episkoposlar Kurulu tarafından istenmiş ve Katolik Kilisesinin tüm episkoposlarının işbirliği sayesinde gerçekleştirilmiştir” dedi.

Katolik Kilisesi’nin ‘Din ve Ahlak İlkeleri Kitabı, II. Vatikan Konsili’nin ürünü. Kitap, din dersleri hizmetinde bir araç olması için, 1985 yılında Episkoposlar Kurulu tarafından hazırlanmış ve Katolik Kilisesinin tüm episkoposlarının işbirliği sayesinde ortaya çıkmıştı.

İlk kutlama değil

Kilise’nin İman Yılı kutlamasının ilk defa olmayacağını belirten Papa XVI. Benedictus, mektubunda “Saygıdeğer selefim, Tanrı hizmetkârı, VI. Pavlus, buna benzer bir yılı kutlamaya, 1967 senesinde, Aziz Pavlus ve Pierre’in iman şehidi oluşlarının ve onların bu yüce tanıklıklarının 19. yüzyılı şerefine karar vermişti. O böyle bir yılı, Bütün Kilise’de, aynı imanın samimi ve gerçek bir açıklaması olması için, görkemli bir zaman olarak tasarlamıştı. Ayrıca, bu imanın kişisel ve topluluk olarak, özgür ve bilinçli, dışsal ve içsel olarak, mütevazı ve açık bir şekilde doğrulanmasını istemişti” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl meydana gelen kargaşaların böyle bir kutlamanın gerekliliğini daha net bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Papa XVI. Benedictus, “Yüzyıllardan beri tüm inananların serveti sayılan başlıca konuların doğrulanmaya, anlaşılmaya ve her zaman yeniden derinleştirilmesine ihtiyacı olduğunu ispatlamak için, bu kutlama, Tanrı halkının imanının açıklanması gerekliliği sonucunu doğurdu” dedi.

‘Hıristiyanlar, İsa Mesih’in sözünü yaymaya davet edilmiştir’

Kilise’nin yenilenmesinin, inananların hayatlarının ortaya koyduğu tanıklıktan geçeceğini vurgulayan Papa XVI. Benedictus, Hıristiyanların, Mesih İsa’nın bıraktığı, gerçek sözü yaymaya davet edilmiş olduklarına vurgu yaptı. Papa, şöyle devam etti: “Bu mutlu vesileyle, tüm dünyadaki episkopos kardeşlerimi, Rab’bimiz Mesih İsa’nın bize sunduğu bu lütuf zamanında, imanın değerli hediyesini hatırlamak amacı ile Petrus’un halefi ile birleşmeye davet ediyorum. Bu yılı, kendine yakışır ve verimli bir şekilde kutlamak istiyoruz. Özellikle, insanlığın çağımızda yaşadığı, derin değişikliği göz önünde bulundurursak, Mesih İsa’ya inananlara yardım etmek, onları daha bilinçli olmalarını ve İncil ile birleşimlerini daha kuvvetlendirmek için, iman üstünde düşünmeye daha fazla zaman ayırmak gerekiyor.” 

Papa mektubunun sonunda İman Yılı’nın coşkuyla, güven ve ümitle dolu, yenilenmiş bir inançla, her bir imanlıya imanlarını açıklama esinini vermesini temenni etti.  Papa XVI. Benedictus bu çerçevede İman Doktrini Başkanlığı’nı, İman Yılı’nı daha uygun ve etkili bir biçimde yaşamak için, İncil’i yaymaya da hizmet edecek,  Kilise ve inanlara verilmek üzere,  birtakım bilgiler içeren bir yazı yazmaya davet ettiğini de açıkladı.

Kategoriler

Güncel Dünya