Hrant Dink Diyarbakır’da sevenleri tarafından anıldı

Hrant Dink’in ölümünün altıncı yılında Diyarbakır’da (Amed) anıldı. Birçok sivil toplum kuruluşunun katıldığı etkinlik Amed Parkorman’da yapıldı. Etkinlikte mumlar yakılarak 15 dakikalık sessiz oturma eylemi gerçekleştirildi. Karanfillerin dağıtıldığı ve şiirlerin okunduğu etkinlikte BDP PM Üyesi Şehbal Şenyurt ve Diyarbakır Barış Girişimi aktivisti Şemsettin Koç konuşma yaptı.

Parkorman'daki anmaların ardından Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde Hrant Dink’in yarım kalmış, fakat ölümünden sonra tamamlanmış “Kırlangıcın Yuvası” adlı belgeseli gösterildi. Gösterimden sonra başlayan panelde, Prof. Dr. Cengiz Aktar, BDP PM Üyesi Şehbal Şenyurt, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Türkiye Barış Meclis Üyesi Gafur Turkay ve birçok yurttaş katıldı.

Anma etkinliğindeki ilk konuşmayı yapan BDP PM Üyesi Şehbal Şenyurt, “Hrant’ın arkadaşları olarak, tek tipçi zihniyetin her türlü acısını yaşamış Amed halkı olarak, Barış ve Demokrasi Partisi olarak seni, demokrasi mücadeleni unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

‘Bizler, ölümsüzlerin hesabını sormaya devam edeceğiz’

Hrant Dink’in ölümünün altıncı yılında Amed’de yapılan anma etkinliğinde cinayetinin gerçek failleri bulunana kadar alanlarda olacaklarını dile getiren Şehbal Şenyurt, “İktidarcı, tek tipçi zihniyetlerin var oluşundan bu yana devletin, devletleşmiş bireylerin hücrelerine kadar sızan soykırım zihniyeti değişinceye kadar alanlardayız” dedi. Hrant Dink’in, ülkenin barış sembollerinden biri olduğunu ifade eden Şenyurt, Hrant Dink’in de diğer barış sembolleri gibi tek tipçi zihniyet için tehlikeli olarak görüldüğüne işaret etti. Dink’in öldürülmesinin, onun unutulması için yeterli bir sebep olmadığını kaydeden Şehbal Şenyurt, Hrant gibi ölümsüzlerin hesabını sormaya devam edeceklerini belirtti.

 ‘Barış olana kadar mücadelemizi yükselteceğiz’

“Kimi dönemlerde dillendirilmesi mümkün olmasa bile, sessiz gözyaşlarından sızarak, fısıltılarla halkların ruhunda birikir. Bir gün sahici bir adalet ehli dilinden yüksek sesle duyulmaya başlar. Acıları yıllarca taşıyan halklar, bu kişilerin etrafında tek yürek olurlar” diyen Şenyurt, bir gün önce üç kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Söylemez ve Fidan Doğan’ın ölümsüzlüğe uğurlandığını hatırlatarak, alanlardan yükselen barış taleplerinin egemenler tarafından duyulmasını istediklerinin altını çizdi. Bütün halklar için sahici bir barış tesis edilinceye kadar mücadelelerini yükseltmeye devam edeceklerini ifade eden Şehbal, “Bugün Hrant için ‘Buradayız Ahparig’ demek için alanlardayız. Hrant’ın arkadaşları olarak tek tipçi zihniyetin her türlü acısını yaşamış Amed halkı olarak, Barış ve Demokrasi Partisi olarak seni, demokrasi mücadeleni unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

‘Hrant Dink Türkiye’nin hafıza çalıştırıcısı’

Daha sonra söz alan Cengiz aktar ise, Hrant Dink’in Türkiye için hafıza çalıştırıcısı ve son neslinin sesi olduğunu belirtti. Daha sonra söz alan Türkiye Barış Meclis Üyesi Gafur Turkay da, Dink’in Türkiye'de barış meclisini oluşturan ilk isimlerden olduğunu belirterek, 'Aydınların topu, silahı yoktur. En büyük silahları, topları Hrant'ın vicdanı gibi olmalıdır. Hrant'ın yolunda gideceğiz. Hrant'ın yolu yolumuzdur' dedi. Panelde son olarak söz alan BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral ise 'Kürdistan coğrafyasında yaşayan herkes kimlik mücadelesi veriyor' diye konuştu. Meral, katledilen Aydın Erdem, Şerzan Kurt, Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz'ın da katillerinin devlet tarafından korunduğunu söyledi.

(JİNHA)

Kategoriler

Güncel Dink Davası