Başsavcı Çolakkadı DHKP-C tutuklamalarını açıkladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, aralarında 9 Halkın Hukuk Bürosu avukatının da bulunduğu 38 kişinin tutuklandığı DHKP/C operasyonuna ilişkin, Başsavcı Vekilleri Fikret Seçen ve Ateş Hasan Sözen ile birlikte basın açıklaması yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 9'u avukat 38 kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanan DHKP/C soruşturmasıyla ilgi bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında medyada özellikle Avrupa'da soruşturmayla ilgili yanlış anlamaların olduğu belirtilerek, operasyonun her aşamasının mahkeme kararlarıyla yapıldığı ve ciddi delillerin bulunduğu vurgulandı. Avukatların ofisinde örgüt ile gizli haberleşmeyi sağlayan cihazların ele geçirildiği belirtildi.

Kapsamlı delillere ulaşıldı

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı Konferans salonunda ilk kez bir soruşturma ile ilgili basını bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çolakkadı, operasyonlarla ilgili yanlış anlaşılmalar nedeniyle açıklamaya gerek duyulduğunu ifade etti.

Halkın Hukuk Bürosu avukatları hakkında da soruşturma açıldığını ifade eden Turan Çolakkadı, 'Bu soruşturmada kapsamlı delillere ulaşıldı. Tanık beyanları, teknik takipler ve toplanan bilgiler yeterli görüldü ve bir kısım kişiler yakalandı' dedi.

Son 1 yıl özellikle de 6 ay içinde örgütün çok eyleminin var olduğuna ifade eden Çolakkadı, bunlar arasında karakol baskını ve suikast girişimleri olduğunu vurguladı. Çolakkadı, son dönemde 3 polisin şehit edildiğini ve bunlarla ilgili soruşturmaların devam ettiğini kaydetti.

İki savcı eşliğinde aramalar yapıldı

Şüpheli avukatların bürolarının savcı gelmeden arandığı yönündeki iddiayı hatırlatan Başsavcı Çolakkadı, 'Hayır, öyle değil. Polis erken gitti. Ama güvenlik tedbiri almak için. Arama iki Cumhuriyet Savcısı, İstanbul Barosu temsilcisi, şüpheliler ve şüpheli avukatlarının huzurunda yapıldı. Yasadışı bir işlem olmadı' ifadelerini kullandı.

Kötü muamele ile ilgili soruşturma başlatıldı

Şüphelilere gözaltındayken kötü muamele yapıldığı iddiasına da değinen Çolakkadı, 'Bu konuda soruşturma başlatıldı. Var ise gereği yapılacaktır' diye konuştu. Turan Çolakkadı, '3 ayrı soruşturmaydı bu. Biri genel, biri örgütün ileri gelenleri, diğeri de örgütle ilgisi olan avukatlar hakkındaydı. Yasalar neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır. Tutuklama kararına karşı itiraz edilebilir' ifadelerini kullandı.

Bazı avukatların örgüte verdiği özgeçmiş raporları var

Yapılan yazılı açıklamada, 'Bu bilgiler içerisinde haklarında soruşturma yapılan bazı avukatların DHKP/C örgütüne verdikleri özgeçmiş raporları da elde edilmiştir' denildi.

Suikast teşebbüsleri engellendi

Örgütün son dönemdeki eylemlerinin sıralandığı açıklamada, DHKP- C örgütünün bir kısmı üst düzey devlet görevlilerine olmak üzere çok sayıda suikast teşebbüsü ve örgütsel eylemlerinin önceden haber alınmak suretiyle engellendiği vurgulandı.

10 avukattan 9'u tutuklandı

Toplanan bilgi ve belgeler çerçevesinde örgüt ile ilgili 3 ayrı soruşturma başlatıldığının ifade edildiği açıklamada, bu soruşturmalardan birisi de 3 ay önce Halkın Hukuk Bürosu mensubu bir kısım avukatlar hakkında olduğu kaydedildi. 18 Ocak 2013'te haklarında yeterli delil bulunan kişilerin mahkemeden alınan yakalama emri çerçevesinde yakalanarak gözaltına alındığının vurgulandığı açıklamada, mahkemeye sevk edilen 10 avukattan 9'unun tutuklandığı hatırlatıldı. Arama işlemlerinin mahkeme kararıyla, gözaltına alma ve uzatma işlemlerinin savcı emriyle gerçekleştiğinin ifade edildiği açıklamada, 'Gözaltına alma ve uzatma işlemine, tutuklama işlemine karşı taraflar mahkemeye itiraz edebilirler' denildi.

Kapı açılmadı, zor kullanılarak açıldı

Arama yapılan avukatlık bürolarına, güvenlik tedbiri amacıyla kolluk görevlileri önceden gittiğinin belirtildiği yazılı açıklamada, 'Cumhuriyet Savcıları ve baro temsilcisi gelene kadar hiçbir şekilde arama yapmamışlardır. Arama yapılan yer 2 katlı dubleks bir yer olup birinci katı 5 avukat tarafından büro şeklinde kullanılmakta ikinci katı ise aynı kişiler tarafından barınma yeri olarak kullanılmakta bu kişiler burada yatıp kalkmaktadırlar. Bu binaya görevliler geldiğinde, bütün ikazlara rağmen uzun süre içeridekiler kapıyı açmamış ve kapı zor kullanılarak açılmak suretiyle içeri girilmiştir' ifadeleri kullanıldı.

Sinyal kesici jammer

Halkın Hukuk bürosunda ve aynı saatlerde diğer iki yerde yapılan aramalarda yurtdışı ile gizlice haberleşmeyi sağlayan ve geride bilgi bırakmayan haberleşme düzenekleri bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, 'Ayrıca sinyal kesici ve sinyal bulucu sistemler, ayrıca üst düzey devlet görevlileri ve aile fertleri ile ilgili istihbari bilgiler elde edilmiştir' denildi.

Soruşturma avukatlık ile ilgili değil

Soruşturmanın hiçbir şekilde avukatlık mesleği ile ilgili olmadığının vurgulandığı yazılı açıklamada, 'İstanbul barosuna kayıtlı 25 bin civarında avukat bulunmakta olup, izah edildiği gibi sadece az sayıda hakkında soruşturma yapılmıştır. Bu soruşturmada hiçbir şekilde bu şekilde avukatlık ile ilgili değildir. DHKP/C isimli terör örgütü ile ilgili bilgi ve belgeler sebebiyle soruşturma başlatılmış ve yürütülmüştür. Arama ve yakalama evresinde bütün işlemler kameraya kayıt edilmiştir' ifadeleri kullanıldı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye