‘Ermeni asıllı’ olarak fişlemişler

Ergenekon davasına bakan mahkeme, tutuklu sanıklardan eski Malatya İl Jandarma Komutanı İstihbarat Şube Müdür Binbaşı Haydar Yeşil’e ait harddiskin çözümünü yaptırdı. Binbaşı Yeşil’in harddiskinden çıkan belgelerde, İHD, TOG gibi çeşitli sivil toplum örgütlerinin yöneticilerinin ‘Ermeni asıllı’ olarak fişlendikleri ortaya çıktı.

Zirve’de Siyah, Beyaz ve ‘Yeşil’ kuvvetler

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Ergenekon davasına bakan mahkeme, siyah ve beyaz kuvvetlere ilişkin olarak elinde olan belgeleri Zirve Yayınevi davasına bakan Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme ayrıca tutuklu sanıklardan eski Malatya İl Jandarma Komutanı İstihbarat Şube Müdür Binbaşı Haydar Yeşil’e ait harddiskin de çözümünü yaptırdı. Ortaya çıkan belgelerde dikkat çekici ayrıntılar yer alıyor.

Siyah ve beyaz kuvvetler

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, beyaz ve siyah kuvvetlere ilişkin olarak ‘Akdeniz Raporu’ başlıklı belgeyi mahkemeye gönderdi.

Gönderilen raporda üç üsteğmen ile ilgili olarak verilen bilgiler, bölgede yapılan faaliyetlere ilişkin tabloyu ortaya çıkarıyor. Raporda Üsteğmen Zeynel Berkay Çelik’in siyah ve beyaz kuvvetleri koordine ettiği belirtiliyor. Akdeniz bölgesinin 1 No’lu Makine Dairesi’nin sorumlusu olan Üsteğmen Çelik’in Kür ve Alevi unsurlar ile bağlantıları olduğundan ve bölgeye dair planları pratiğe geçirebilecek güce sahip olduğundan bahsediliyor. Üsteğmen Çelik’in PKK ve sivil kuruluşlar ile ortak hareket edebildiğinden söz edilen raporda ayrıca Akdeniz Üniversitesinde meydana gelen olaylarda kendisine görev verildiği de yer alan bilgiler arasında.

Üsteğmen Murat Zerener ile ilgili bilgilerin de yer aldığı raporda, Zerener’in yapının Akdeniz bölgesindeki faaliyetlerin içinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca Zerener’in birlikte çalıştığı bazı astsubaylarla birlikte Kıbrıs’ta yapılan referandumda hayır oyu çıkması için çalışmalarda yer aldığı kaydediliyor.

Raporda Üsteğmen Emek Saygın Arayıcı’nın Mersin bölgesinde yaptığı çalışmalar anlatılıyor. PKK, BDP, CHP ve Ülkücü gruplar içinde Arayıcı’ya bağlı haber elemanlarının bulunduğu belirtilen raporda, İskenderun bölgesinde Arayıcı’nın beyaz ve siyah kuvvetleri koordine ettiği belirtiliyor. Arayıcı’nın DHKP-C ile birlikte ortak eylemler yaptığı kaydedilen raporda çok sayıda astsubay ve başçavuşun ismi geçiyor.

Bölge faaliyetleri sıralanmış

Gönderilen raporda ayrıca ‘Akdeniz Bölge Faaliyetleri’ sıralanıyor. Rapordaki bazı faaliyetler ise şöyle:

Projelerin hayata geçirilmesinde bağlantıların etkin olarak kullanılması; Mersin, Adana, Hatay’da Ülkücü ve Türkçü unsurların çeşitli kanallarla her seviyede enforme ve brife edilebilmesi; bu bağlamda her türlü siyasi ve ideolojik oluşumlar içerisinde beyaz ve siyah kuvvetleri kullanılabilmek; Kürt hareketinin kullanılmasında hiçbir problem bulunmaması; ÇYDD’nin örgtülenmede ve propaganda faaliyetlerinde aktif olarak kullanılması, bursların uygun kişilere yönlendirilmesi, savaşkan birimlerin yeniden teşkil edilmesi.

Davanın tutuklu sanığı eski Malatya İl Jandarma Komutanı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil’e ait harddiskin çözümü de Zirve Yayınevi dosyasına girdi.  Harddiskte ortaya çıkan ‘İstihbarat Konuları’ başlıklı belgede, Fetullah Gülen cemaati ve çeşitli gençlik örgütlerine haber elemanı sızdırıldığı; olayların önceden haber alındığı ve gerekli tedbirlerin alınmasının sağlandığı bilgisi yer alıyor.

Malatya-Kayseri hattı

Bu belgede ayrıca “Malatya’nın aşırı sağ faaliyetleri açısından hassasiyetle merkez seçilmesi durumu dikkate alınarak Kayseri Jandarma Bölge Komutanlığı’na bağlı illerin özel alan personelinin katılımıyla, aşırı sağ ve misyonerlik konularında akademik personelin katkısının sağlanarak tehdidin ortaya konduğu görülmüştür” ibareleri yer alıyor.

Binbaşı Yeşil’in harddiskinden çıkan diğer dikkat çekici belgelerdeyse, Türkiye genelindeki kiliselerin adres bilgileri, özellikle Malatya ve çevresinde yer alan Protestan kiliselerinin adresleri, telefonları, kilise mensuplarının adları ve fotoğrafları bulunuyor. Türkiye Protestan cemaatine ilişkin çok sayıda bilgi, Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderilen raporlarda harddiskte yer alan bilgiler arasında bulunuyor.

Türkiye’de bulunan bazı yabancıların adres bilgilerinin Binbaşı Yeşil’in bilgisayarında mevcut olduğu harddisk kayıtlarıyla ortaya çıktı. Öte yandan Hizbullah’ın liderlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda örgüt üyesinin ‘Ermeni asıllı’ diyerek kaydedildiği, BDP, GÖÇDER ve İHD gibi çeşitli kurum yöneticilerinin ‘Ermeni asıllı’, ‘Süryani asıllı’ olarak fişlendiği görülüyor. Harddiskten çıkan belgelerde fişlenen bir diğer kuruluşun ise Toplum Gönüllüleri Vakfı olması dikkat çekiyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye