Yunanistan’da bir adanın sahili 99 yıllığına ABD’li şirketin oldu

Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAİPED), Amerikan NCH Capital şirketi ile yapılan anlaşma sonrasında Kerkyra adasında sahil boyuna bulunan Kassiopi Plajı, 99 yıllığına kiraya verilecek.

NCH Capital’in bahse konu gayrimenkul için tek teklif sunan şirket olduğu ifade edildi. Şirket, Kassiopi Plajı’nı 99 yıllığına kiralamak için 23 milyon Euro ödeyecek ve gayrimenkul üzerinde 75 milyon Euro’ya varan yatırımlar yapacak.

490 dönümlük Kassiopi Plajı’nın, içinde ormanlık alan göl ve Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait kalenin de bulunduğu 320 dönümlük bölümü halka açık olacak. Geriye kalan 170 dönüm araziye ise geçerli olan yüzde 20 inşa oranı çerçevesinde 36 bin metrekare lüks konut inşa edilebilecek.

Kassiopi’nin özelleştirilmesinde uygulanan model, Avrupa’nın birçok yerinde uygulanan ve yatırımcının araziyi satın almak yerine 99 yıllığına sadece kullanmasını öngören modele dayanıyor. Elde edinilen bilgilere göre, sahil boyunda bulunan arazi üzerine lüks konutlar inşa edilecek. Anlaşma çerçevesinde yapılan yatırımın üzerinden altı yıl geçtikten sonra, gayrimenkul değer kazanacağı için firma, TAİPED’e 2,3 milyon Euro ödemek zorunda kalacak.

(Azınlıkça)

Kategoriler

Güncel Dünya