Kıbrıs, Fransız Total şirketiyle doğalgaz konusunda iki anlaşma imzaladı

Ekonomik sıkıntılarla boğuşa Kıbrıs hükümeti bu sabah Fransız Total şirketiyle imzaladığı iki anlaşma ile Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol sondajı çalışmaları başlatmayı planlıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından Doğu Akdeniz’de, KKTC ve Türkiye’nin itirazlarına rağmen “münhasır ekonomik bölge” ilan ederek parsellediği deniz bölgesinin bir kısmında (10 ve 11 numaralı parsel) hidrokarbon arama ruhsatı için iki oransal paylaşım sözleşmesi imzalamış oldu.

Rum radyosu imzaların bu sabah Kıbrıs Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı’nda atıldığını, bu sözleşmeyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kasasına 24 milyon Euro girdiğini duyurdu.

Anlaşmaya Total adına imza atan Ortadoğu Arama ve Üretim Konuları Başkan Yardımcısı Broiak Arnult; hidrokarbon bulmak için 10 numaralı parselde iki, 11 numaralı parselde de üç boyutlu sismik araştırmalar yapacaklarını açıkladı. Arnult, bu kapsamda hem doğalgaz hem de petrol sondajı yapmayı planladıklarını söyledi.

10 civarında araştırma sondajı yapılacak

Kıbrıs Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Total ile imzaların atılmasının ardından yaptığı açıklamada, verilen yeni ruhsatların Kıbrıs’a özellikle siyasi konularda önemli avantajlar sağlayacağını ifade etti.

Silikiotis, “Fransa, İtalya, Birleşik Devletler, İsrail ve Kuzey Kore gibi dost ülkelerle gerek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının güvence altına alınması ve korunması, gerek hidrokarbon ve petrolden kesintisiz faydalanma açısından ihtiyaç duyulan stratejik ittifaklarımızı oluşturuyoruz.” dedi.

Silikiotis, sözleşme imzalanan şirketlerin önerileri ile 10 civarında araştırma sondajı yapılacağını ve hidrokarbondan ticari açıdan yararlanmak üzere altyapı çalışmalarının da başlayacağını açıkladı.

İkinci tur ruhsatlandırmanın tamamlanıp tamamlanmadığı sorulan Rum Bakan 5 parsel için daha ilgi ve talep bulunduğunu; ancak parsellerde daha çok araştırma yapılması için ruhsatlandırmaya 6 aylık bir ara verildiğini kaydetti.

Kategoriler

Güncel Dünya