Kuzey Kore zenginleştirilmiş Uranyum mu kullandı

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwang-jin, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapacağını önceden haber aldıklarını söyledi. Bölgede ve dünyada tepkiyle karşılanan denemenin zenginleştirilmiş Uranyum’la yapıldığı düşünülüyor. Deneme Japonya ve Rusya tarafından sert bir dille kınandı.

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwang-jin; “Dün Kuzey Kore, ABD’ye hazır olur olmaz nükleer deneme yapacaklarını bildirmiş” diyen Kim, Güney Kore Genelkurmay Başkanı’ndan dün gece bu bilgiyi aldığını ifade etti. Kuzey Kore tarafından nükleer denemeyi önceden bildirmesi üzerine ABD’nin hemen Güney Kore ile iletişime geçtiğini aktaran bakan, nükleer deneme için gerekli ön hazırlıkları yaptıklarını sözlerine ekledi.

 

Uranyum mu kullandı?

Güney Kore başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri ise Pyongyang yönetiminin nükleer başlıkta plütonyum mu yoksa uranyum mu kullandığı. Diğer iki nükleer denemesinde plütonyum kullanan Kuzey Kore’nin nükleer başlık olarak zenginleştirilmiş uranyum kullanmak istediği biliniyordu.

Gazetecilerine konuya ilişkin sorularına kesin cevap vermeyen Savunma Bakanı Kim Kwang-jin, nükleer başlıkta ne kullanıldığı araştırdıklarını aktardı. Nükleer denemeden sonra havaya karışan gazlar üzerinden hangi maddenin kullanıldığı anlaşılabileceğini hatırlatan Bakan Kim, kesin cevap verebilmek için zamana ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Japonya, Kuzey Kore'yi kınadı

Japonya, Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun tepkisine rağmen nükleer test gerçekleştirmesini kınadı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, komünist yönetimin bugün yaptığı nükleer testi kınayarak bunun uluslararası kurallara aykırı olduğunu belirtti. Mecliste bir açıklama yapan Abe, 'Bu test, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ters. Çok üzücü. Bu denemeyi protesto ediyoruz.' diye konuştu. Savunma Bakanı İtsunori Onodera, bakanlığın üst düzey isimleriyle bir araya geldi. Onodera, havadaki radyoaktif materyallerin toplanması yönünde hazırlık yapılmasını istedi. Hava Kuvvetleri sözcüsü de, 'Başbakanlıktan talep geldiği anda radyoaktif madde örneklerini toplaması için uçakları göndereceğiz.' dedi. Kamu televizyonu NHK, Kuzey Kore'nin yaptığı denemenin ardından Japon hükümetinin ulusal güvenlik konseyini toplamaya karar verdiğini bildirdi.

Kuzey Kore'de meydana gelen depremler, bir nükleer denemenin işareti olarak yorumlandı. Bunun ardından Kuzey Kore resmi haber ajansı, ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi. Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

Rusya’dan Kuzey Kore’ye nükleer kınama

Rusya, Kuzey Kore’nin üçüncü nükleer deneme yapmasını sert bir şekilde kınadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kuzey Kore’nin bu hareketini kınıyoruz. Denemeyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olarak görüyoruz.” denildi.

Kuzey Kore yönetimi yer altında bir nükleer deneme yaptıklarını, bunun da başarılı olduğunu açıkladı. Kuzey Kore açıklamasında nükleer denemenin güvenli bir şekilde yapıldığını, çalışmaların ABD’nin Kuzeyin egemenlik haklarına yönelik ‘düşmanca’ tavırlarına karşı bir cevap olduğunu kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı nükleer denemenin 7 kilotonun üzerinde olduğu bilgisini verdi. Interfax’a konuşan kaynak, “Bir patlama oldu. Bu 7 kilotondan büyük.” dedi.

Nükleer deneme ile ilgili açıklamada bulunan Rusya Halk Sağlığı Başkanı Genadi Onişenko, ülkede radyasyon seviyesinin normal olduğunu belirtti. Rusya’nın Kuzey Kore’ye sınır olan Primorye Bölgesi’nde yapılan ölçümlerde ortalama seviyenin üzerinde bir değer olmadığını kaydedildi.

Kategoriler

Güncel Dünya