‘Ermenilerin hepsi ölmedi, o yüzden soykırım diyemeyiz’

İngiltere’de 17 Ocak’ta yayımlanan ve Suriye’nin kuruluşundaki savaşları inceleyen ‘The Battle For Syria, 1918-1920’ adlı kitapta, 1915’in soykırım olmadığı öne sürüldü. Kitaptaki tez, İngiltere’de tartışma konusu oldu.

‘The Battle For Syria, 1918-1920’ adlı kitabın ilginç bölümlerinden birini Ermeni Soykırımı’na ilişkin satırlar oluşturdu. Kitapta “Çok sayıda Ermeni’nin hayatta kalmasından dolayı, uygulanan bir ‘soykırım’ değildi” ifadesi yer aldı.

Yazar John D. Grainger, Osmanlı’nın son döneminde gerçekleşen uygulamaların soykırım kategorisine girmemesini “Bir toplumun tümü ortadan kalkmadığı sürece uygulama soykırım olarak nitelenemez” gerekçesine dayandırdı.

İngiltere’de kitabın yayımlanmasıyla birlikte tartışma da başladı. Askeri tarih eleştirmeni Neil Faulkner, “1915 soykırım sayılamaz” tezinin kitaptaki en şoke edici bölüm olduğunu belirterek, bu satırları okuduğunda hayret içinde kaldığını dile getirdi.

Faulkner, tarihte “Eylem, kimsenin sağ kalmaması durumunda soykırımdır” şeklindeki genel ilkeyi doğrulayacak bir kanıt bulunmadığını söyledi. Faulkner “Birinci Dünya Savaşı sırasında 1,5 milyon kadar Ermeni öldürülmüştür ve ‘soykırım’ olduğunu reddetmek, bunu tarihsel bir gerçeğin ihlali olarak tanımlamak Holokost’un inkârı değerindedir” dedi.