50 bin Suriyeli Hıristiyan Türkiye’ye sığınabilir

New York Times gazetesi, Türkiyeli yetkililere dayandırdığı haberinde, gerekli olması halinde Türkiye’nin Suriyeli Hıristiyan mülteciler için özel kamp açacağını yazdı.

Suriye’de iç savaş ikinci yılını doldururken, ihtiyaç olması durumunda Türkiye’nin Suriye’den gelebilecek Hıristiyan mülteciler için özel kamplar hazırlayarak hizmete sunabileceği bildirildi. New York Times gazetesinin Türkiyeli yetkililere dayandırdığı haberine göre, Özgür Suriye Ordusu ile Kürtler arasında sıkışıp kalan Hıristiyanlar Türkiye’ye iltica ettikleri takdirde, Ankara onlar için özel kamp açmaya ve her türlü barınma yardımını yapmaya hazır.

Suriyeli Hıristiyan sığınmacıların Türkiye’deki kamplarda kalmaktan çekindiklerini, bu nedenle de Mardin ve Midyat dolaylarına gitmeyi tercih ettiklerini yazan gazete, son haftalarda yüzlerce Hıristiyan’ın ülkesini terk etmek zorunda kaldığını dile getirdi. Konuyla ilgili haberde ismi açıklanmayan üç çocuk annesi Hıristiyan bir kadının “Biz isyancılardan kaçıyoruz, Türkiye’deki kamplar da onlarla dolu” sözleri de aktarıldı.

New York Times, Türkiye Süryani toplumundan bazı yetkili ve din adamlarının ifadelerine de yer verdi. Bunlardan biri olan Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Başbankanlık’tan kendilerine yapılan açıklamada Suriyeli Hıristiyan mülteciler için her türlü yardımın sağlanacağının vurgulandığını belirtti. Türker “Gerekirse Süryaniler ve diğer Hıristiyan gruplar için kamplar da açılacak” ifadelerini kullandı.

Süryani yetkililer, Ceylanpınar’ın karşı yakasındaki Rasülayn’ın düşmesi durumunda Türkiye’ye en az 50 bin Hıristiyan’ın sığınacağı tahmininde bulundu.

‘Ölü sayısı 90 bine ulaşmış olabilir’

Washington’da basına konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de ölü sayısının 90 bine ulaşmış olabileceğini belirtti. Bu rakamı Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal’dan aldığını söyleyen Kerry, daha sonra mevkidaşı Naser Cude’yi kabul etti.

Kerry “Rejimin düşmesi kaçınılmaz ama daha fazla çaba gösterilmeli” dedi. Rusya ise Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz El Hatib’in ay sonunda Moskova’yı ziyaret edeceğini duyurdu.

Kategoriler

Güncel Türkiye