Atalay: BDP’yle uzlaşırız. Neden olmasın?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yürütülen müzakere sürecinden İmralı dahil herkesin umutlu olduğunu, bu rüzgârın karşısında kimsenin duramayacağını söyledi. Atalay, dün Kıbrıs’a ziyaret için giderken uçakta bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken, özetle şu mesajları verdi:


Bölge normalleşme istiyor

Mardin’de Cumartesi akşamı kanaat önderleri ile yapılan toplantıda herkese söz hakkı tanındı. En ağırlıklı konu çözüm süreciydi. Söz alan herkes destek verdi. Bölgedeki beklenti ve umut çok fazla. Çünkü o bölge çekmiş acısın ve normalleşmek istiyor. Hayatı daha iyi yaşamak istiyor.

Artık bu konunun Türkiye’de olgunluğa eriştiği görülüyor. Her kesimde artık bunun çözülebileceğine dair umut var. Tüm kesimlerde terörün zemininin kalmadığı inancı var. Geçmişte çok mağduriyetler olmuş, zulümler haksızlıklar olmuş. Onu tamir yönünde atılan adımlar, en azından makul düşünen adamları etkiliyor.

Uluslararası boyutları var

Süreci zedeleyecek şeylerden kaçınmak için çok açıklama yapmıyoruz. Yoksa somut şeyler yapıyoruz. Her kesimde olumlu bir şey var. İmralı da dahil. BDP kesiminde de bu konuda pozitif beklentiler var. Yürüyen tek çalışma bu görüşme süreci değil. Entegre bir strateji. Uluslararası boyutları var. Kuzey Irak boyutu var. Bunun hepsini devreye sokma yönünde çabalar var. Daha işin başındayız.

Temel hedef silah bıraktırma

Şu anda her kurumumuz üzerine düşeni yapıyor. Temel hedef silah bıraktırma. Oradan bir sapma yok. Çözüm süreci diye o yüzden diyoruz. Onun için her çalışmada olabileceği gibi alternatif senaryolar var. Biraz beklemek lazım. Noktasal açıklamaları hemen beklememek lazım. Bu rüzgar, çok iyi bir rüzgar. Kimse karşısında duramaz.

BDP’deyle neden olmasın?

Bu manada, benim bildiğim bizim hiçbir partiyle şu âna kadar görüşmemiz olmadı. Şu anda uzlaşma komisyonu yürüyor ve onu zedeleyecek, onun dışında bir çalışma yürütmek uygun değildir. Başbakan’ın söylediği şu, üç dönemdir anayasa vaat ediyoruz, dolayısıyla biz buna asılıyoruz. Eğer uzlaşma komisyonundan çıkmazsa alternatif aramamız normaldir, biz de ararız. Elbette Meclis’in içinde bir parti olacak. 4’ü bir arada tercih edilir ama hiçbirisi yanaşmazsa o zaman BDP’de olur. Neden olmasın?

Başkanlıktan vazgeçebiliriz

Başkanlık sistemi bizim için önemli. Parti olarak önemsiyoruz. Uzlaşma komisyonuna teklifimizi verirken de partide tartıştık ve ortak kararla verdik. Ama eğer anayasa bunsuz yapılacaksa bunda esneme gösterebiliriz. Uzlaşma olacaksa başkanlıktan vazgeçebiliriz.

Kategoriler

Güncel Gündem