Meclis'in Uludere Alt Komisyonu da birşey bulamadı

Meclis Uludere Alt Komisyonu üyeleri Uludere ye giderek bölgede incelemelerde bulunmuştu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener, taslak raporu görüşmek için 28 Şubat’ta toplantı çağrısı yaptı. Şahin, gizli tutulan taslak raporun toplantıda milletvekillerine dağıtılacağını ve üyelerden raporun sonuç bölümüne ilişkin görüş alınacağını söyledi.

Komisyon topu savcıya attı

Edinilen bilgiye göre, taslak raporda olayda sorumluluğu bulunanlarla ilgili herhangi bir komutan, komuta kademesi, mülki amir veya siyasi yönetici adres gösterilmedi. Bu konudaki tespit, Diyarbakır Başsavcılığı’nda süren adli soruşturmaya bırakıldı. Alt komisyonun rapor taslağında sivilleri hedef alan kasıtlı bir saldırı yapılmadığı, güvenlik ve istihbarat birimleri arasındaki ‘koordinasyon hatasının’ olaya neden olduğu da kaydedildi. Taslak raporda, olaydan önce PKK ’nın karakollara baskın hazırlığıyla ilgili telsiz kestirmeleri ve istihbarat bilgilerine dikkat çekilerek, bölgenin hassasiyeti nedeniyle güvenlik birimlerinin ‘tetikte’ olduğu vurgulandı.

Emir veren belli değil

Alt Komisyon Başkanı Şener de taslak raporla ilgili, “Bu, masumane bir güvenlik operasyonu ya da bir yanlışlık olmuş olabilir, bunu bilemeyiz. Burasının terör ve PKK’nın geçiş bölgesi olması, orada ülke güvenliği ile ilgili olan insanların üst seviyede uyarılması, böyle çok acele, çok çabuk hareket etmelerine ve istenmeyen sonuçlara sebep olmuş olabilir. Ölen insanlar tabii ki masumdur ama bir de güvenlik boyutuyla değerlendirdiğimizde, o dengenin iyi kurulması lazım” diye konuştu.

Saldırı emrini kimin verdiği sonucuna varma imkanları bulunmadığını söyleyen Şener, “Biz her şeyi biliyor değiliz. Sanki Uludere olayını bütün sonuçlarıyla aydınlatacak bir rapor olacak algısı oluşturuldu. Bu algı yanlış bir algı. Bizim elde ettiğimiz belgelerden böyle bir yargısal sonuca varmak imkanı yok” açıklamasını yaptı.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları