Stalin’in 60. ölüm yıl dönümünde Rusların yarısı hakkında hala olumlu düşünüyor

Rus kamuoyu araştırma merkezi Levada'nın Stalin'in ölümünün 60. yıl dönümünde gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Sovyetler Birliği'nin eski liderlerinden Josef Stalin’in 5 Mart 1953'teki ölümünün üzerinden dün tam 60 yıl geçti.

Rusyanın Sesi radyosundaki habere göre Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı'nı kazanmasında ve Sovyetler Birliği’nin sanayi devleti haline gelmesinde büyük role sahip olan Stalin'in yönetim biçimi üzerindeki tartışmalar da bitmiyor.

Peki Rusya halkı, Stalin’in ölümünü bugün nasıl değerlendiriyor? Bu soruya yanıt arayan Rus kamuoyu araştırma merkezi Levada tarafından yapılan ankete göre Rusyalıların %55’i Stalin’in ölümünü kitlesel baskı rejiminin sona ermesiyle ilişkilendiriyor. Yüzde 18’i ise Sovyet liderin hayatını kaybetmesini büyük bir önderin kaybedilmesi olarak tanımlıyor.

Öte yandan Rusya halkının yüzde %49’u Josef Stalin’in Rusya tarihinde olumlu bir rol oynadığını düşünüyor. Yüzde 32’lik bir kesim de bunun tam aksini savunuyor.

Stalin'e hayranlık duyanların sayısı artıyor

ABD'deki bir düşünce kuruluşu olan Carnegie Endowment'ın geçen yıl yaptırdığı bir anket de Rusya ve dağılan Sovyetler Birliği coğrafyasında insanların Stalin'e hayranlık duymaya devam ettiğini gösterdi.

Eski Sovyetler Birliği devlet başkanlarından Mihail Gorbaçov'un, ülkeyi liberalleştirme yönündeki çabalarının doruk noktaya ulaştığı 1989'da yapılan anketler, Rusların sadece yüzde 12'sinin, Stalin'den en önemli tarihi şahsiyetlerden biri olarak söz ettiğini gösteriyordu. Geçen yıl yapılan ankette ise bu oran yüzde 45'e çıktı.

Ölümünün 60. yıl dönümünde Rusya'da anıldı

Stalin, ölümünün 60. yıl dönümünde Rusya'nın başkenti Moskova'da anıldı.

Komünist Parti lideri Gennadi Zuganov, Stalin'in Kremlin duvarı yakınındaki mozolesi başında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Stalin'i, Rusya'nın 'büyük zaferlerinin' sembolü olarak niteledi. Zuganov, Rusya'nın, önündeki problemleri aşmak için 'bu eşsiz tecrübeye' arkasını dayaması gerektiğini söyledi.

Anma törenine katılan yaklaşık bin kadar kişi Stalin'in mezarına çiçekler koydu.

Stalin Gürcistan'da da anıldı

Stalin, Gürcistan'da doğduğu kent olan Gori'de de anıldı. Gori'de bir araya gelen komünist Gürcüler, Gürcistan Cumhurbaşkanı Bidzina İvanişvili'nin, kentte yıkılan Stalin anıtının restore edilmesini sağlayacağı ümidinde olduklarını dile getirdi.

Gori kentindeki Stalin anıtı, ülkenin batı yanlısı eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin emriyle yıkılmıştı.

(Rusyanın Sesi Radyosu - RS FM)

Kategoriler

Güncel Dünya