Nişanyan savunma yapmayacak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Sevan Nişanyan’ın bir yazısında Hz. Muhammed’e hakaret ettiği iddiasıyla ilgili başlatılan soruşturma tamamlandı. İddianamede Nişanyan hakkında ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan 1,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Nişanyan, davanın düşünce özgürlüğüne tamamen yabancı insanlar tarafından açıldığını ve mahkemede savunma yapmayacağını söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Sevan Nişanyan’ın internet sitesinde yazdığı bir yazıda Hz. Muhammed’e hakaret ettiği iddiasıyla ilgili başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucu hazırlanan ve mahkemece kabul edilen yedi sayfalık iddianamede, yazar Nişanyan ‘şüpheli’, 15 kişi ise ‘müşteki’ sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede Nişanyan hakkında ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan 1,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Agos’a konuşan Nişanyan, davanın düşünce özgürlüğüne tamamen yabancı insanlar tarafından açıldığını ve mahkemede savunma yapmayacağını söyledi.

‘Sözlerimin arkasındayım’

İddianame, Sevan Nişanyan’ın ‘Nefret suçlarıyla mücadele etmeli’ başlıklı yazısında Hz. Muhammed’e hakaret içeren sözler sarf ettiği suçlaması üzerine kurulu. İddianameyi okumaya gerek duymadığını vurgulayan Nişanyan, savcının suçlamalara karşı savunmasını istemesi üzerine, “Böyle bir iddiaya cevap vermeyi kendime ve aklıma hakaret sayarım yanıtı verdim” dediğini aktardı.

Mahkemede de savunma yapmayacağını dile getiren Nişanyan, aksini yapmasının kepazelik olacağını söyledi: “Savunma yapmak bu işin meşruiyetini tanımak anlamına gelir. Ben sözlerimin arkasındayım. Bu konuda bana sorulan sorulara cevap vermeyi zûl addederim.”

Kendisine açılan davanın savcıların korkak olmasından kaynaklandığını belirten Nişanyan, “Türkiye’de savcılar korkaktır. Şikâyet gelirse, ‘Amannnn ne bileyim ben’ deyip davayı açarlar” dedi.

‘Bunlar vız gelir tırıs gider’ 

İddianamede kendisinin toplumsal barışı bozmakla suçlandığını dile getirmemiz üzerine Nişanyan şöyle konuştu: “Bunlar vız gelir tırıs gider. Memlekette cahil insan çoktur, sağa sola bulaşıp çamurluk yapmak isteyen insan sayısı pek fazladır. Düşünce özgürlüğüne tamamen yabancı insanlar böyle bir şikâyette bulunmuşlar. Savcı da işgüzarlık edip kabul etmiş. Benim savcının hezeyanı olan iddianameyi okuyacak ne vaktim var ne de sabrım var. Böyle ahmakça bir davaya da savunma yapmam.”

Hakkında 1,5 yıl hapis istendiğini anımsatarak ceza alması durumunda ne yapacağını sorduğumuz Nişanyan, “Türk adliyesine nasıl bir zihniyetin hâkim olduğunu kanıtlamak dışında herhangi bir işlevi olmaz bu cezanın. Ceza çıkarsa Türkiye için yazık olur” dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem