BM Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması kabul edildi

BM Genel Kurulu'nda oylanan taslak için 154 ülke 'evet' oyu verdi. 23 ülkenin çekimser kaldığı oylamada İran, Suriye ve Kuzey Kore ret oyu kullandı.

 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması, BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla kabul edildi.

Geçen hafta sona eren BM Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması Konferansı'nda üzerinde görüş birliği sağlanamayan metin bugün BM Genel Kurulu'nda oylandı.

Taslak, oylamaya katılan ülkelerden İran, Kuzey Kore ve Suriye'nin ret oyuna karşı 154 ülkenin lehte oyuyla kabul edilirken, 23 ülke çekimser kaldı.Oylama ile yaklaşık 70 milyar dolarlık küresel silah ticareti pazarı için ilk kez uluslararası düzenleme yapılması kabul edilmiş oldu.

Sürecin devamında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kabul edilen metni imzaya açması ve ülkelerin imzaladıkları antlaşmayı kendi parlamentolarında onaylatmaları gerekiyor.

Antlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, donanma gemilerinden saldırı helikopterlerine, tabancalardan otomatik tüfeklere tüm konvansiyonel silahların ticaretinin düzenlenmesi; savaş suçları, insanlık karşıtı suçlar ve soykırım işlenen ülkelere silah satışına yasak getirilmesi öngörülüyor.

Antlaşmanın katılımcıların imzalarıyla en erken 3 Haziran'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

Kategoriler

Güncel Dünya