Akil İnsanlar yola koyuldu

Kürt sorunun çözüm sürecinin en önemli adımlarından biri kabul edilen Akil İnsanlar Komisyonu Erdoğan’la görüşmesini tamamladı. Komisyonlar kendi çalışama tarzlarını kendi oluşturacak. İki ay sonunda komisyon raporları yol haritasını belirleyecek.

UYGAR GÜLTEKİN

uygargultekin@agos.com.tr

Görüşme saat 18.00’de başladı. Yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantıya sadece Star gazetesi yazarı Fadime Özkan katılmadı. Dicle Haber Ajansı ve İMC TV’nin akreditasyonu olmadığı iddiası ile toplantıyı dışardan dahi takip etmelerine izin verilmedi. Orhan Gencebay toplantıdan ilk ayrılan isim yoldu. Baskın Oran toplantıya geç geldi.

Akil insanlar komisyonu, Bağımsız çalışacak. Hükümeti veya AK Parti’yi temsil etmeyecekler. Bu hususu toplantıda Erdoğan özellikle vurguladı. Her bölge kendi arasında çalışma usullerini, esasları, görüşülecek kişileri belirleyecek. Her 15 günde bir rapor hazırlanacak. Çalışma süresi bir ay olarak belirlenmişti. Toplantıda süre iki aya çıkartıldı. İki ay sonunda gelecek olan raporlar hükümete iletilecek. Hükümet çıkan sonuçlar üzerinden bir yol haritası hazırlayacak.

Toplantıdan notlar;

*Erdoğan, sürecin anayasa süreci ile birlikte yürütüleceğini söyledi. Bir B ve C planları olduğunu yineledi. CHP ve BDP ile anayasa konusunda görüşeceğini, referanduma gideceklerini anlattı.

*Toplantıda 22 kişi konuştu.

*Erdoğan, bir anket sonuçlarını açıkladı. Ankette sürece dönük en büyük desteğin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden geldiğini söyledi. Oranlar yüzde 70’in üzerinde. En düşük oran ise yüzde 40’la Akdeniz bölgesinde.

*Erdoğan herkesten kendi alanlarında süreci anlatmalarını istedi.

*Erdoğan katılımcılara fular, kravat ve cd hediye etti.

Görüşler;

Agos Gazetesi yazarı Baskın Oran: Bu grubun nasıl ilerleyeceğini herkesin kendi bölgesinde yapacağı toplantılar belirleyecek. Lojistikten tutun nereye gidileceğini ne konuşulacağına hepsine biz karar vereceğiz. Kartvizitlerimizi birbirimize verdik. Başbakan siz kimsenin temsilcisi değilsiniz dedi. Bu beni rahatlattı. Daha yeni başladık.

Akademisyen Fuat Keyman: Sorular sorular sürecin nasıl ilerleyeceği ile ilgiliydi. Toplantıyı olumlu buldum. İki ay içinde yapılan toplantılarla olumlu bir noktaya gelinmesi amaçlanıyor.

Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: Herkes barışın kurulması konusunda hemfikir; yapılacaklar konusunda farklılıklar var. Bu da gayet normal.

TESEV Yönetim Kurulu üyesi Can Paker: Daha yolun çok başındayız, size verebileceğimiz bir ayrıntı yok.

Akademisyen Doğu Ergil: Barışa karşı toplumun hangi kesiminde direnç varsa orayı anlamak ve ikna etmekle görevliyiz. Herkes kendi alanında süreci anlatacak. Her bölgenin koşullarına göre hareket edilecek.   Bölgelerdeki  itirazlara göre durum netleşecek. Barışı mayalayacağız.

Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya: Ben çok memnunum. Eleştiriler oldu. Yazdıklarımız konusunda bizi eleştiriyorlar. Ama baltaları bir süreliğine asacağız.

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

akil insan