Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu: Çözümü istemeyen içimizdeki İrlandalılar var

Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, Çözüm Süreci kapsamında kurulan ‘Akil İnsanlar'ın bir nevi arabuluculuk yapacağını, her iki tarafın yanlışlarının masaya yatırılacağını belirterek, 'Bu sorun nasıl çözülürün cevabını arayacaklar. Yıllardan beri özlemini çektiğimiz bir olay' değerlendirmesinde bulundu.


Bu sorunun bitmesini istemeyen, provoke eden yabancı ülke ve servislerin olduğuna dikkat çeken Ömeroğlu, 'Hatta deyim yerindeyse içimizdeki İrlandalılar var' dedi.

 Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, Cihan Haber Ajansı muhabirinin sorularını cevapladı. Terörün bitmesi için devam eden çalışmaları değerlendiren Ömeroğlu, son olarak oluşturulan Akil İnsanlar' heyeti hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Terör sorununun Türkiye'de 30 yıla yakın süredir devam ettiğini hatırlatan Ömeroğlu, 'Şuan hükümet ve muhatapları biliyorsunuz, çok olumlu bir sürecin içerisine girdiler. Benim Kamu Başdenetçisi olarak ve bireysel olarak temel düşüncem, temel inancım inşallah bu sorun barış içerisinde hal olur.' diye konuştu.

'Bireysel başvurular olursa inceleriz'

Ömeroğlu, kurum olarak sürece ne gibi katkıları olabileceğine ise şöyle cevap verdi: 'Burada kurum olarak nasıl bir katkım olur, benim yasada yazılı yetkilerim. Ben birey ile idare arasındaki sorunların çözümü için görevlendirildi. Bu anlamda bireysel bir başvuru olursa idare ile ilgili belki onu inceleyip sonuçlandırabilirim.'

'Yıllardan beri özlemini çektiğimiz bir olay'

Süreç kapsamında son olarak kurulan Akil insanlar heyetinin çalışmasının bir nevi arabuluculuk olduğunu anlatan Ömeroğlu, karşılıklı empatide bulunacaklarını, her iki tarafın yanlışlarının masaya yatırılacağını belirtti. Ömeroğlu, 'Biz bu sorun nasıl çözülürün cevabını arayacağız. Yıllardan beri özlemini çektiğimiz bir olay. Hiçbir zaman silahla şiddetle çözülecek bir olay değil. İki tarafın bin yılı geçen bir kültür beraberliği, din beraberliği, bir toprak beraberliği, bir vatan beraberliği var. Ben bu insanların; Türkler olsun, Kürtler olsun hangi ırktan olursa olsun, şu topraklar üzerine barış içerisinde yaşayacaklarına inanıyorum. ' şeklinde konuştu.

'Daha özgürlükçü bir anayasa ile bu terörü bu ülkeden defedelim'

Bu işi provoke eden, ajite eden yabancı ülkelerin, yabancı servislerin varlığına dikkat çeken Ömeroğlu, şu ifadeleri kullandı: 'Hatta deyim yerindeyse içimizdeki İrlandalılar var. Sizde biliyorsunuz 400 milyar doların bu teröre gittiği söyleniyor. Bu bırakın 400 milyar doları yarısı Türkiye'yi uçururdu. Türkiye zaten büyük bir devlet daha da büyük bir devlet olurdu. O nedenle inşallah bu konu tabi siyasi mahiyette. Yine anayasa çalışmalarımız var. Demin ki söylediğim ilkeler çerçevesinde daha özgürlükçü bir anayasa yapalım, güzel bir kimlik tanımı yapalım. Alt kimliği, aidiyetleri örselemeden, kırmadan ulusal ölçeğe uygun bir anayasa yapalım. İnşallah barış içerisinde birlikte bu terörü ülkemizden def ederiz.'

(Cihan)

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye