İmroz’a dönüş için yardım çalışması

İmroz’daki Rum okulunun açılma izni, dünya genelindeki 15 bin İmrozluyu sevindirdi. Yunanistan’daki Atina İmroz Derneği Başkanı Kosta Hristoforidis, adaya dönüş için en önemli engellerden birinin böylece aşıldığını vurguladı.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

İmroz’daki Rum okulunun açılma izni, dünya genelindeki 15 bin İmrozluyu sevindirdi. Yunanistan’daki Atina İmroz Derneği Başkanı Kosta Hristoforidis,  adaya dönüş için en önemli engellerden birinin Yunanca eğitim veren bir okul olmaması olduğunu, iznin verilmesiyle bu anlamda da önemli bir gelişme kaydedildiğini vurguladı.

Üç ailenin adaya dönmek için karar alma aşamasında olduğuna dikkat çeken Hristoforidis, “Adaya yerleşmek isteyen insanlar vardı ama çocuklarını gönderecekleri okul olmadığı için gönderemiyorlardı. Birçok insanın İmroz’da evleri, arazileri var, öte yandan Yunanistan’daki ekonomik kriz de insanları çok zorluyor. Okul insanlara dönüş kapısını araladı, çok önemli bir gelişme. İmroz’da hayatı yeniden canlandırmak için büyük bir adım” dedi.

Adada kronik sorunların çözüm beklediğine işaret eden Hristoforidis, miras ve mülk edinme konusunda sorunların devam ettiğini hatırlattı: “Türkiye vatandaşı olamayanlar adadan mülk edinemiyorlar. Bu mütekabiliyet meselesi de değil, tamamen Türkiye’nin yanlış bir uygulaması. Bunlar devam ediyor ama bizim beklentimiz adımların artarak devam etmesi, çok umutluyuz. Vatandaşlık konusunda da bir ilerleme kaydediliyor, insanlar yeniden vatandaş olmak üzere başvuru yapıyorlar.”

1964 yılında İmroz’da okullara kapatılma kararı verildiği zaman adada altı ilkokul, bir ortaokul ve üç de anaokulu olduğunu hatırlatan Hristoforidis, “Eğitime çok büyük bir yatırım yapan bir cemaatten bahsediyoruz. 64’te Türkiye’de kaç anaokulu vardı merak ediyorum?” diye sordu.

Dönüş için çalışma başlattık

Dernek olarak çalışma başlattıklarını açıklayan Hristoforidis, “İnsanların yeniden dönmesi için yardım topluyoruz şu an. Maddi, manevi ne gerekiyorsa elimizden geleni yapacağız. Örneğin adada iş kurmak isteyen var ama bilmiyor ki Türkiye’de vergi sistemi nasıl? Bu tür konularda da yardım edeceğiz” dedi. Bakan Ömer Çelik’in azınlıklara geri dönüş çağrısını anımsatan Hristoforidis, “Geri dönüş için çağrı olduğu gibi ihtiyaç da var göründüğü gibi. Bunun alt yapısını hazırlamak da bir süreç. Yeni bir döneme geçiyoruz eğer insanlar yerleşip tekrar hayat kurabilirse bu diğer aileler için de bir umut ışığı olacak” dedi.

Okulun yanı sıra İmrozluların hükümetten başka talepleri de var: Birincisi, mülkiyet sorununun ve özellikle yabancı vatandaşları miras edinme sorunlarının çözülmesi. İkincisi ise, askerlik konusu. Yeniden vatandaş olmak isteyenlerin askere gitmek zorunda kalmasının sorun yarattığının altını çizen Hristoforidis şöyle konuştu: “Askere gitmek gibi bir şansları yoktu, apar topar ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldılar. Fakat vatandaşlıktan attığınız insan  dönmek isteyince 10 bin Euro istiyorsunuz ondan. Buna rağmen istenileni yerine getirerek dönenler var. Hükümet bu konularda da yardımcı olursa daha çok güzel şeyler yaşanır.”

Bunların yanı sıra bir diğer talep ise, adalararası ulaşımın yapılması. “Çevredeki Yunanistan adaları ile bir gemi hattı olmalı, çok önemli bir husus bu. Semandirek ve Limni ile İmroz arasında 1920’lerden beri bir ulaşım yok, hele de 1960’larda bu tamamen yasaklandı, sandal bile gitmiyor. İmroz’da gümrük yok, bunun açılması gerekir;  Semandirek ve Limni’de gümrük var. Ege’de Yunanistan ve Türkiye arasında çok yoğun bir deniz trafiği var ama nedense bu İmroz’a gelince yasaklanıyor. Bunun aşılması lazım” diye konuşan Hristoforidis, önümüzdeki Temmuz ayı için de önemli bir çalışmasının müjdesini verdi: “İlişkileri canlandırmak için sivil bir çalışmada var. İmroz ve Semandirek belediyelerinin desteğiyle Türk-Yunan Dostluk Derneği bir festival düzenleyecek.”

Kategoriler

Güncel Azınlıklar