Ermenistan’da yemin yemin üstüne

Yerevan’da 9 Nisan’da bağımsız Ermenistan’ın altıncı yemin töreni gerçekleşti. Parlamento’nun özel oturumunda 18 Şubat’ta ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilen Serj Sarkisyan resmi olarak Ermenistan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini teslim aldı. Aynı dakikalarda Özgürlük Meydanı’nda ise Raffi Hovhannisyan on binlerce insanı bir araya getirerek alternatif yemin törenini gerçekleştirdi.

LILIT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr

Karen Demirciyan Spor Kompleksi’nde gerçekleşen Serj Sarkisyan’ın yemin törenine iki bine yakın özel davetli ve yaklaşık altmış ülkenin uluslararası temsilcileri katıldı. Törende parlamentodan sadece Cumhuriyetçi ve Yasalar Ülkesi hazır bulunurken, Müreffeh Ermenistan Partisi’nden ise sadece birkaç milletvekili yer aldı. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın da geldiği törene Ermeni Ulusal Kongresi, Taşnaktsutyun ve Miras Partisi katılmadı.

Ekonomik ilerleme ve barış hedefi

Parlamento Başkanı Hovik Abrahamyan’ın açılışı ile başlayan özel oturumda yemin eden Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri Başpatriği II. Karekin’in kutlama konuşmasından sonra söz alarak iki dönem üst üste Cumhurbaşkanı olmanın olumlu ve olumsuz yanlarını vurguladı. “En büyük avantaj birikmiş deneyimlerdir. Olumsuz yanı ise halkın daha yüksek beklentileridir” diyen Sarkisyan, “O beklentileri gerçekleştirmek için elimden gelen her şey yapacağım” taahhüdünde bulundu.

Sarkisyan için ekonomik ilerleme birincil hedef olarak görünürken göç, işsizlik ve yoksulluk en büyük sorunları teşkil ediyor. Dış politikada ise Karabağ meselesinin çözümü en büyük öncelik.

Yasa gereği yemin günü hükümet istifa ediyor ve yirmi gün içinde de cumhurbaşkanı yeni hükümeti belirliyor. Sarkisyan yeni hükümeti oluşturmanın ilk hamlesi olarak Tigran Sarkisyan’ı kararnameyle tekrar başbakanlığa atadı.

Hovhannisyan’la yeni Ermenistan için

Sarkisyan’ın yemin ettiği saatlerde Raffi Hovhannisyan da Özgürlük Meydanı’nda on binlerce vatandaşın önünde uzun bir konuşma yaptı. Konuşmasının ikinci bölümünde çok beklenen ‘yemin’ metni de vardı. Hovhannisyan’ın elinin altında alışılageldiği üzere Kutsal Kitap bulunmazken, meydanı dolduranların ellerindeki Anayasa kitapları dikkati çekti. Hovhannisyan vatandaşları beraber yemin etmeye çağırdığında herkes bir ağızdan tekrarladı:  “Ben Ermenistan vatandaşı olarak bugün yasadışı hükümetle bütün bağlarımı koparıyor ve sahte hükümeti kabul etmediğimi ilan ediyorum. Sahte yasalara uymayacağım ve illegal iktidarın emirlerini yerine getirmeyeceğim. Biz dördüncü hükümetin vatandaşları atalarımızın hayalleriyle, çocuklarımızın geleceğiyle ve ülkemizin Anayasasıyla yemin ediyoruz; sonuna kadar ve her yerde mücadele edeceğiz, yorulmayacağız, yarı yolda kalmayacağız ve kazanacağız. Biz yeni Ermenistan’ın onurlu vatandaşları olarak Ağrı dağının eteklerinde kutsal memleketimizi kurduk ve bu memleketten kardeşlerimiz artık kaçmayacak, geri gelecekler. Memleketimizde yasa ve iş-güç var, gelecek ve seçilmiş cumhurbaşkanı var. Adaletli iktidar ve mutlu halk var. O gün uzakta değil, o gün bugün.”

Ya sonrası?

Sarkisyan’a ve Başpatrik II. Karekin’e “Ya yanımıza gelecekseniz ya da bugün misafirlerle, büyükelçilerle son kadehinizi kaldırmış olacaksınız” şeklinde seslenen Hovhannisyan aynı gün akşam 18:00’de Vehapar’ı ve Sarkisyan’ı halktan özür dilemek üzere meydana çağırdı. Ancak elbette kimse gelmedi. Hovhannisyan ve yandaşları Parlamento’nun ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün bulunduğu Bağramyan ana caddesinden geçerek Soykırım Anıtı’na gitmek istediklerinde ise polisin müdahalesiyle karşılaştılar. Bazı aktivistler gözaltına alınırken yürüyüşe katılan Miras Partisi Başkanvekili Armen Martirosyan  da arbede sırasında polislerden yumruk yedi ve ardından ‘talimatlara uymadığı’ gerekçesiyle gözaltına alındı.

Böylece 9 Nisan günü Ermenistan’da dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir şekilde iki ayrı yemin töreni düzenlenmiş oldu. Ancak  Hovhannisyan’ın tam olarak ne yapmak istediği konusu halen açıklık kazanmış değil. Hovhannisyan sonraki adımlarının ne olacağını belirlemek üzere halkı 12 Nisan’da yeniden meydanda buluşmaya çağırdı. Ermenistan’ın siyasi gündemi 5 Mayıs’taki Yerevan Belediye Başkanlığı seçimlerine doğru ilerlerken, meydandaki hareketliliğinin de süreceği görülüyor.

Kategoriler

Güncel Ermenistan