Kafkasya’da dipten gelen dalga

Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da 9 Nisan’da ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilen Serj Sarkisyan’ın yemin töreni vardı. Aynı anda Özgürlük Meydanı’nda ise on binlerce insan Raffi Hovhannisyan’ın öncülüğünde alternatif yemin töreni gerçekleştirdi. Bu, bağımsız Ermenistan’ın tarihinde bir ilkti. Onbinlerce muhalif 12 Nisan’da tekrar buluşmak üzere sözleşti. Hedef ise 5 Mayıs’taki Yerevan Belediye Başkanlığı seçimleri…

 Azerbaycan’da ise babadan oğula geçen ‘Aliyev saltanatı’ muhalefet üstündeki baskısını her geçen gün arttırıyor. 1990’lardan bu yana ilk kez binlerce genç Bakü meydanlarını demokrasi ve özgürlük talebiyle doldurdu. Bakü yönetiminin buna cevabı ise muhalifleri aileleriyle birlikte tutuklamak oldu. Baskı ve yıldırma operasyonu, 20 yıldır bir araya gelemeyen Azerbaycan muhalefetinde birlik rüzgârları estiriyor.

 Azerbaycan muhalefetinin ve genç kuşağın son dönemlerde parlayan ismi Emin Milli, ülkede yaklaşmakta olan tehlikeye dikkat çekiyor: “Libya ve Suriye’deki gibi kan dökülmeden, Türkiye, AB ve ABD, Azerbaycan’da olup bitenin farkına varmalı. Türkiye başta olmak üzere uluslararası toplum, Kafkasya için istikrarsızlık kaynağı olan Aliyev yönetimini körü körüne desteklemeyi bırakmalı.”

 Ermenistan-Azerbaycan hattında iki halk kaderine sahip çıkmaya hazırlanıyor. Demokrasi ve özgürlük taleplerinin gerçekleşmesi Kafkasya’da barışın biricik ön koşuludur. Arap Baharı’na, Arap halklarının haklı taleplerine şu ya da bu gerekçeyle destek verenler, çok geç kalmadan gözlerini Kafkasya’daki gelişmelere de çevirmelidir. Dipten gelen dalganın tüm dünyaya söylediği budur. 

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan