Savcılar Zirve’yi keşfetti!

Hrant Dink cinayeti davasının skandal bir kararla sonuçlanmasının ardından, özel yetkili savcı Muammer Akkaş ve duruşma savcısı Hikmet Usta, rahip Santoro ve Zirve Cinayeti dosyalarını incelemeye karar verdi.Bu üç cinayet Kafes Eylem Planı'nda 'operasyon' tanımlamasıyla geçiyen bu üç cinayet arasında ortak örgüt bağlantısı aranıyor.

Cinayet davasının skandal bir kararla sonuçlanmasının ardından, özel yetkili savcı Muammer Akkaş ve duruşma savcısı Hikmet Usta, rahip Santoro ve Zirve Cinayeti dosyalarını incelemeye karar verdi. Savcıların söz konusu dosyaları istemek için bugünü beklemeleri, beş yıllık sürede gerekli araştırma ve soruşturmaları yapmadıklarını bir kez daha gösterdi. Kafes Eylem Planı’nda “operasyon’ olarak tanımlanan bu üç cinayetin arasındaki irtibatın bugüne dek araştırılmamış olması, Dink cinayeti davasının yürütülme biçimi hakkında da bilgi veriyor.

Özel yetkili savcı Muammer Akkaş ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı Hikmet Usta Hrant Dink cinayetinin örgüt suçu olarak değerlendirmeyen mahkeme kararının ardından cinayetteki örgüt bağlantılarını ortaya çıkarmak üzere araştırma yapmaya giriştiler. Savcılar Rahip Santoro ve Zirve cinayetleri dosyalarını isteyerek Dink cinayeti ardındaki örgüt bağlantısına yönelik delil aramaya başladılar. Savcı Usta’nın, dosyalarda gerekli incelemeyi yaparak temyiz başvurusuna ilişkin esası oluşturacağı kaydediliyor.

5 yıldır açık olan dosya

Savcı Usta, Dink cinayeti davasında verdiği esas hakkındaki mütalaada, “Dink cinayetinin Ergenekon bağlantılı olduğuna ilişkin kanaati olduğunu, ancak bunu ispatlamaya yeterli delil bulunamadığını” belirtmişti. Usta, Ergenekon sanıklarıyla bağlantıları saptanmamış olsa da, sanıkların suçu örgütlü olarak işlediklerini, bu yüzden terör örgütü suçundan ceza verilmesi gerektiğini söylemişti. Buna karşın mahkeme Dink cinayetini terör suçu olarak değil, adli suç olarak değerlendirmiş ve sanıkların örgüt suçundan beraatlerine karar vermişti. Dink cinayeti ile ilgili olarak 2007 yılında dava açılırken, özel yetkili savcılık ayrı bir dosya numarasıyla cinayete ilişkin soruşturmaya devam etme kararı almıştı. Bu soruşturmada, aradan geçen 5 yıla yakın sürede herhangi bir gelişme olmadı.

Özel Operasyon Gücü Komutan Vekili Yarbay Ercan Kireçtepe tarafından hazırlanan “Kafes Operasyonu Eylem Planı”nda, gayrimüslimlerin irticai grupların hedefinde olduğu yönünde kamuoyu oluşturulması amaçlanırken, planın giriş cümlesinde Rahip Santoro, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetlerinden “operasyon” olarak bahsediliyordu. Balyoz darbe planı belgeleri arasında bulunan ‘Orak’ kod adlı operasyon dokümanında ise, hedef olarak belirlenen şahıslar arasında Dink’in ismi de yer alıyordu.