Irkçı saldırı sonrası Yeniköylü Rumlar tedirgin

21 Haziran’da Yeniköy Parkı’ndaki foruma, muhtarın “Bunları Rumlar fişekledi, parka cami yapılmasını istemiyorlar” diyerek halkı kışkırtması üzerine yapılan saldırı sonrası Rumlar tedirgin

ARTİN CAN BAHAROĞLU
artinbaharoglu@gmail.com

Yeniköy Mahallesi muhtarı Engin Cevahiroğlu

Başbakan’ın emri üzerine, polis, Gezi Parkı’ndaki direnişçilere gaz bombaları ve TOMA’larla müdahale etmişti. Bunun üzerine İstanbul’da 30’un üstünde parkta forumlar düzenlenmeye başlandı.

21 Haziran’da ise, Yeniköy Parkı’ndaki foruma, yaklaşık 30 kişilik bir grubun saldırısında bir kişi bıçakla yaralanmıştı. Olayları Yeniköy Mahallesi muhtarı Engin Cevahiroğlu, “Bunları Rumlar fişekledi, parka cami yapılmasını istemiyorlar” diyerek kışkırtmıştı. Bu olaylar Yeniköy’de yaşayan Rum toplumunda tedirginlik yarattı.

‘Bu bir nefret suçu değil de nedir?’

Yorgo Taştan: “Durum bütün çıplaklığıyla ortadadır. Muhtar parkta forum yapılmasından rahatsızlık duymuş olacak ki, ‘Rum oyunu’ olduğu yönünde bir komplo teorisi üretti. Parka saldırı yapılmasını, gayrimüslim nefretiyle sağladı. Bu bir nefret suçu değil de nedir? Muhtarın ifadeleri kayıt altındadır ve şahitleri de vardır. Birincisi bizi hedef gösterdi ve bir muhtar olarak vazifesini yapmak yerine Rum toplumunu tedirgin etti. Bu Yeniköy Rum toplumuna atılmış bir iftiradır. Yeniköylü Rumlar yabancı kişiler değildir, bu toprağın ahalisidir. Her zaman kanunlara, örf ve adetlere uyan küçük bir topluluk. Bu olaylar umarım bir daha yaşanmaz. Burada yaşayan insanların çoğu yaşlı kitleden oluşuyor ve cemaat tedirgin olmuş durumdadır.”

‘Muhtar özür dilemeli’

Artemis Sıvacıoğlu: “Bir Yeniköylü olarak bu olaydan çok üzüntü duyuyorum.  Burada yaşayan yaşlılarımız da var ve onlar bizden daha tedirgin durumdalar. Umarım bir daha bu gibi olaylar yaşanmaz. Muhtarın bu olaylardan dolayı özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum.” (EE)

Kategoriler

Güncel Azınlıklar