Yaralıyı tedavi eden doktora ceza geliyor

Gezi eylemlerinde olduğu gibi izinsiz olarak hastalara yardım eden doktorlara ceza verilmesini öngören yasa Meclis Komisyonu’nda kabul edildi

Sağlık Bakanlığı tarafından TBMM’nin kapanmasına az bir süre kala gündeme getirilen ‘torba tasarı’, Sağlık Komisyonu’nda iki gün süren toplantıların ardından kabul edildi. Tasarıdaki ruhsatsız sağlık hizmeti sunan hekimlere yönelik cezaların yanı sıra, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı verdiği ikametgah mecburiyeti, meslekten men etme yetkisinin Sağlık Bakanlığı’na verilmesi ve kişisel sağlık verilerinin paylaşılması gibi yasalara Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve hekimler tepki gösteriyor.

Taraf’a değerlendirmelerde bulunan TTB Genel sekreteri Beyazıt İlhan, ruhsatsız çalışmaya yönelik ceza hükmünün ve tanımlanan astronomik para ve hapis cezalarının, Gezi Parkı eylemcilerine yardımcı olan hekimlere “Aba altından sopa göstermek” anlamına geldiğini belirtti. Yasanın, doğal afet gibi aciliyet gerektiren durumlarda doktorların çalışmasını engellediğini ifade eden İlhan şunları söyledi: “Mesleki bağımsızlık tehdit altında. Böyle bir yasa maddesi varken hekimler gönüllü sağlık hizmeti veremez. Gezi Parkı sürecinde eylemcilere yardım edildiğinden dolayı, hekimler kabul edilemez yaklaşımlarla tehdit ediliyor.”

Bağımsız kurum gerek

‘Meslekten men etme ve diplomayı iptal etme yetkisi’nin Sağlık Bakanlığı’na verilmesine ilişkin İlhan, “Demokratik ülkelerde cezalar için bağımsız kurumlar görev yapar, ancak bu durumda mesleki bağımsızlıktan bahsetmek mümkün değil” dedi.

(Taraf)

(EE)