Yair Auron : Yahudiler Ermeni Soykırımını ilk tanıyanlar olmalıydı

İsrailli tarihçi ve soykırım araştırma uzmanı Yair Auron, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la biraraya geldi. Sarkisyan konuşmasında 'Birçok Yahudi aydınlar Ermenilerin yanında oldular. Halkımızın acı ve trajedileriyle ilgilenip halkımızın acılarını paylaştılar bu yüzden başta sayın Auron olmak üzere tüm Yahudi aydınlara teşekkürlerimizi sunuyoruz' dedi

Geçtiğimiz günlerde Erivan’da Yair Auron’un, kapsamlı arşiv araştırmalarıyla ilgili yazdığı “Kabul edilemez kayıtsızlık” başlıkla kitabının Ermenice versiyonunun  tanıtımı gerçekleşti. Buluşmada İsrail Knesset eski üyesi, Göçmenlik İşleri bakanı Yair Tsaban da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan “Kabul edilemez kayıtsızlık” kitabının Ermenice versiyonunun yayınlanması için yazarı kutlayarak yaptiğı büyük çalışmaları ve katkıları için Yair Auron’a teşekkür etti. Sarkisyan, ayrıca diğer Yahudi aydınlarına da Ermenilerin yaşamış olduğu büyük acıları ve trajediyi paylaşıp Ermeni halkına bu konuda destek verdiği için teşekkür etti.

Yair Auron Cumhurbaşkanına candan sözleri için teşekkür etti ve Ermenistan’a ziyaretinde Ermeni halkının gösterdiği sevgi ve saydan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

İsrail’li tarihçi, Ermeni halkının, soykırıma  madur kalma ve bu korkunç suça yönelik ve inkar politikasıyla ilgili olarak kendisi gibi birçok aydının da bu konuya değindiğini ve bu konuyla ilgili olarak çalışmalar yaptığını belirtti.

Yair Auron’a göre Ermeni Soykırımını ilk tanıyanlar Yahudiler olmalıydı. Tarihçi İsrail sivil toplumunun bu mesele hakkında davranışının değişmesini belirterek bunun gerçekleştirilen politikasına da etkileyeceği düşünmesini söyledi.