Okulları yok kodları var

Okulları bulunmayan Süryaniler ‘4’ ve ‘Diğerleri’ başlığındaki azınlıklar ‘5’ numara ile kodlanmış. Bu bilgi İçişleri Bakanlığı’nın Lozan Antlaşması’na dayandırdığı açıklamasını geçersiz kılıyor.

Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 yılından bugüne ‘vukuatlı’ nüfus kayıtları gizli olarak ‘soy kodu’ taşıyor. Bu kayıtlarda Rumların soy kodu 1, Ermenilerin 2 ve Yahudilerin ise 3 sayısıyla ifade ediliyor. Radikal gazetesinden İsmail Saymaz’ın haberine göre azınlık statüsü verilmeyen Süryaniler, kendi okullarına sahip olmamalarına rağmen kodlandığı ortaya çıktı. Süryaniler 4 numara, ‘Diğerleri’ ise 5 numara ile kodlanıyor. Bir nüfus müdüründen edindiği bilgiye dayanan haberde, Osmanlı döneminden bu yana var olan kodlamanın sadece eğitimle ilgili değil ‘döneklik’ araştırmasında da kullanılabildiğini belirtiyor.

Haberde öne çıkan noktalar şöyle:

·        Soy kodu uygulamasının Rumlar, Ermeniler ve Yahudilerle sınırlı olmadığı, Süryanilere ‘4’ ve ‘Diğerleri’ başlığı alındaki azınlıklara da ‘5’ kodunun verildiği ortaya çıktı.

·        Bu sistem öteden beri uygulanıyor. 1988’den sonra bilgisayar ortamına alınan soy kodu, azınlıklara Lozan Antlaşması’ndan doğan hakların kullanımı konusunda karışıklık doğmaması için verildi.

·        Süryanilere ve ‘Diğerleri’ başlığındaki azınlıklara da kod verilmiş olması, İçişleri Bakanlığı’nın agos.com.tr’de yer alan “Eski nüfus kütüklerinde yer alan milliyet veya ırk ifade eden bilgilerden yararlanarak azınlık vatandaşlarımızın soy durumları Milli Eğitim Bakanlığı’na verilmektedir. Lozan’a göre, faaliyetleri kabul edilen okullarda, sadece kendi azınlıklarına mensup Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenciler okuyabilmekte ve azınlığa mensubiyet ise ancak nüfus müdürlüklerinden verilen ve kişinin soy durumunu gösteren belge ile ispatlanmaktadır” şeklindeki açıklamasını geçersiz kılıyor çünkü Süryanilerin ve ‘Diğerleri’ başlığındaki diğer azınlıkların bir okulu bulunmuyor. (FGD)

 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Lozan Antaşması