Doktorlar Hakkâri saldırısını kınadı, Bakanlığı uyardı

Doktorlar, yayımladıkları açıklamalarla Hakkâri saldırısını kınadı, Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı

Agos.com.tr -Hakkâri Yüksekova’da doğum yaptıktan sonra yaşamını yitiren hastanın yakınları tarafından dövülen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Soner Pul’un hayati tehlikesi devam ediyor.

‘Doktorlara saldırı arttı’

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Cansun Demir,  “Hiçbir hekim, bir hastasının hayatını kaybetmesini istemez. Bizler de insanız,  hayatını kaybeden genç bir anne yalnızca ailesinin değil hekimlerin de yüreğini yakmaktadır. Ancak mesleğimizi yaparken ne yazık ki bu tip komplikasyonlar her zaman görülmektedir” dedi.

Doktor Soner Pul

Riskler ne kadar azaltılırsa azaltılsın en gelişmiş ülkelerde bile anne ve bebek ölümlerini sıfıra indirmenin mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın politikaları şu ifadelerle eleştirildi:

 “Artık hekimlere saldırmak, dövmek, öldürmek gibi talihsiz olayları çok sık yaşamaya başladık.  Ülkenin bir ucunda oradaki vatandaşlarımıza hizmet için gönderilen hekim ne yazık ki kendisini bu göreve gönderenler tarafından korunamamıştır. Tüm bunlar sağlıkta dönüşüm politikaları ile hekimi değersizleştirme sürecinin bir sonucudur. Meslektaşımıza geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz.  Bu olayı yapanları lanetliyoruz. Yetkilileri, bu çirkin olayı yapanları bulmaya ve gereken cezaları almalarını sağlamaya davet ediyoruz.”

Sağlık Bakanlığı’na tedbir çağrısı

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün ise, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan saldırganların, caydırıcı olacak şekilde cezalandırılacağı bir yasa ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “İki gün önce Afyon’da 112 doktoru İrfan Yavuz’u döverek bıçakla kovaladılar. Son olarak Hakkâri Yüksekova'da hasta yakını 50 kişi bir doktora saldırırdı, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de 4 farklı doktora saldırı olayı gerçekleşti. Yapılan saldırılar kabul edilemez, nefretle kınıyoruz” dedi.

Sağlık alanındaki iş yeri şiddetinin, diğer sektörlerdeki şiddetten doğası gereği farklılıklar gösterdiğini belirten Erözgün, sağlık kurumlarında çalışmanın, diğer iş yerlerine göre şiddete uğrama yönünden daha yüksek oranlarda seyretmekte olduğuna dikkat çekti. Alınan tüm önlemlere ve önerilere rağmen, yıllardır sağlık çalışanlarına karşı şiddetin gittikçe arttığını belirten Erözgün, şiddetle karşılaşmanın, hekimler kadar diğer sağlık personeli ve hatta hastalar için de ciddi bir sorun haline geldiğinin altını çizdi.

Erözgün şöyle devam etti: “Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin daha da artacağını görmek herhalde kehanet değildir. Bakanlığı, sağlıkta şiddetle mücadele konusunda daha etkin önleyici tedbirleri almaya ve sağlıkta şiddetle mücadelenin alt yapısını oluşturmaya davet ediyoruz.”