Ermenistan-Azerbaycan arasında ‘esir asker’ krizi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ağırlayan Bakü’nün gündeminde Azerbaycan sınırını geçen Ermeni asker Hagop İnjugulyan da var. 8 Ağustos’ta yanlışlıkla Azerbaycan topraklarına geçtiği iddia edilen Ermeni askerin salıverilmesi için, ailesi, Ermenistan Kızılhaç Örgütü önünde gösteri düzenledi.

Rusya haber ajanslarına göre İnjugulyan Aile’si, çocuklarının kurtarılması için Putin’den aracı olmasını istiyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Savunma Bakanı Seyran Ohanyan’a mektup gönderen aile, çocuklarına sahip çıkmalarını talep etti.

‘Ordudan kaçtı’ iddiası

Esir tutulan Ermenistan askeri 
Hagop İnjugulyan

Azerbaycan kamuoyu ise İnjugilyan’ın basına yaptığı açıklamaları tartışıyor. Esir Ermeni asker açıklamasında, kendisinin su almak istediğini, ancak komutanının izin vermemesi ve dayak atması üzerine kışladan kaçtığını belirtiyor. Azerbaycanlı yetkililere, İnjugilyan’ın bulunduğunda çok kötü durumda olduğunu açıkladı.

Yukarı Karabağ’da görev yapan iki Ermeni askerin yanlışlıkla sınırı geçtiği, bir askerin Azerbaycan tarafından yakalandığı, diğerinin geri kaçtığı iddia edilmişti.

Cenevre Konvansiyonu’na aykırı 

Ermenistan Savunma Bakanlığı basın sözcüsü Artsrun Hovannisyan Azeri basınında söyleşinin yayımlanmasının savaş suçlarını düzenleyen Cenevre Konvansiyonu’na aykırı olduğunu iddia etti. Sözcü, “Büyük bir ihtimalle Ermeni asker bu yönde açıklama yapmaya zorlandı. Asker eve dönmesi durumunda herhangi bir ceza almayacak…” dedi.

CİHAN

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan