‘Sevgi Evleri’ hukuka aykırı bir uygulama

Daha önce Adana Valisi İlhan Atış tarafından gündeme getirilen, taş ve molotofkokteyli atan çocukların ailelerinden alınmasını öngören uygulamaya ilişkin bir açıklama da Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’tan geldi.

 



UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Vali Toprak, taş ve molotofkokteyli atan çocukların ailelerinden alınarak Sosyal Hizmetler Kurumu bünyesindeki Sevgi Evleri’ne yerleştirileceğini açıkladı. Vali, uygulamanın Diyarbakır’dan başlayacağını belirterek merkezi bir uygulamanın gündemde olduğunun sinyallerini de verdi. Yasal dayanak olarak Çocuk Koruma Kanunu’nu gösteren Vali Toprak, amaçlarının aileleri cezalandırmak olmadığını iddia etti.

Çocuk Hakları üzerine çalışma yapan Gündem Çocuk Derneği uygulamaya tepki gösterdi. Dernekten Mehmet Onur Yılmaz, Agos’a yaptığı açıklamada, uygulamanın aileleri cezalandırma amacı taşıdığına dikkat çekti. Yılmaz, “Mağdur durumdaki çocukların devlet tarafından koruma altına alınması gibi bir prosedür var. Bu uygulanıyor zaten, ancak bunu valilik yapamaz. Burada çocukları korumaya çalışmak yerine ailelere ders vermek istendiği gibi bir görüntü var” diye konuştu.

Türkiye’nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne dikkat çeken Yılmaz, “Burada asıl yanılgı, çocukların toplumsal olaylara karışmasında ailelerin sorumlu olduğu düşüncesi. Diyarbakır’ı bilenler bunun doğru olmadığını bilir” dedi.

Yılmaz, “Çocuğun korunması durumunda aile ile birlikte olması esastır” dedi.

Sözleşme’ye aykırı

Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanunu çocuğun aileden alınmasını en son seçenek olarak öngörüyor. 

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu da Sevgi Evleri’ne dair koruma prosedürünün, “önce kendi ailesi, sonra Koruyucu Aile, Evlat Edindirme, Ayni Nakdi Yardım hizmeti” gibi aşamalardan geçtiğini belirtiyor.

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları