Oyun, set, maç ve kupa Serena Williams!

Bawer Çakır, üç yıldır süren İstanbul’un evsahipliğine bu sene veda eden TEB BNP Paribas WTA Şampiyonası’nın tekler ve çiftler turnuvalarını değerlendirdi.

BAWER ÇAKIR

Kadınlar tenisinin 10 ay süren maratonu geçen hafta oynanan yıl sonu şampiyonası ile sona erdi. Dünyanın en iyi sekiz tenisçisi şampiyonların şampiyonu olmak için üçüncü ve son kez İstanbul’daydı. Sinan Erdem Spor Salonu’nda altı gün süren turnuvanın sonunda kupa bir geçen yılki sahibinin ellerinde bir kere daha yükseldi ve İstanbul final maçında seyirci rekorunu kırarak, hem WTA’ya, hem de tenisçilere teşekkürünü etti.

Elit 8

Aralık ayının sonunda, Avustralya kıtasında mücadeleye başlayan kadın tenisçiler sezon içerisinde turnuvalarda boy gösterirken, en iyi sekiz isim arasına girmek için de mücadele ediyorlardı. 10 ay süren serüvenin sonunda sekiz isim, İstanbul’da son kez yapılacak olan TEB BNP Paribas WTA Şampiyonası’na katılmaya hak kazandılar.

Turnuvaya katılmaya hak kazanan dünya 3 numarası Rus Maria Sharapova omzundaki sakatlık nedeniyle İstanbul’a gelemeyeceğini açıklayarak sevenlerini üzse de, turnuvanın heyecanına zeval gelmedi. İstanbullular final maçında oyunculara veda etmek için salonu tıka basa doldurarak seyirci rekorunu bile kırdılar.

Bu yılki turnuvaya katılan isimler ve sıralamadaki durumları şöyle idi:

1. Serena Williams (ABD)

2. Victorya Azarenka (Beyaz Rusya)

4. Agnieszka Radwanska, (Polonya)

5. Petra Kvitova (Çek Cumhuriyeti)

6. Li Na (Çin)

7. Sara Errani (İtalya)

8. Jelena Jankovic (Sırbistan)

9. Angelique Kerber (Almanya)

Turnuva başlıyor!

Bu sekiz oyuncu yapılan kura çekimi sonrası dörderli iki gruba ayrıldılar: Serena, Radwanska, Kvitova ve Kerber Kırmızı Grup’a; Azarenka, Li Na, Errani ve Jankovic de Beyaz Grup’a düştüler. Gruplarında ilk 2 sırayı alacak oyuncular yarı finale yükseleceği turnuvanın ilk maçlar, 22 Ekim Salı günü oynandı.

Kırmızı Grup’ta Serena Williams, üç maçını da kazanarak yarı finalist olurken, iki maçını kazanan Kvitova da gruptan yarı finale yükselen ikinci isim oldu.

Beyaz Grup’ta Li Na, üçte üç yaparak grubu lider bitirdi. Grup maçlarında Azarenka’yı mağlup ederek bir sürprize imza atan Jankovic de kazandığı iki maçla yarı finale yükselen son isim oldu.

Yarı final maçları

Çapraz eşleşme sonucunda yarı finalde Serena Williams Jankovic’le, Kvitova da Li Na ile eşleşti.

26 Ekim Cumartesi teklerde oynanan ilk yarı final maçı Li Na ile Kvitova arasındaydı. Çinli oyuncu, Çek rakibinin İstanbul’da bir kere daha final görmesini engelledi ve maçtan 6-4 ve 6-2’lik setlerle galip ayrıldı.

Li Na’nın finaldeki rakibini belirleyecek maçta, Jankovic, Serena’nın karşısına çıktı. Kariyeri boyunca ABD’liyi dört kez yenmeyi başaran Sırp oyuncu, beşinci zaferi ve bu turnuvadaki ilk finali için korttaydı. İlk seti Serena aldıktan sonra, ikinci sette adeta rakibini korttan silen Jankovic, herkese “acaba?” dedirtse de, final setinde toparlanan Serena bir sürprize izin vermeyerek adını finale yazdırdı. 6-3 2-6 6-4

Final: Li Na başladı, Serena bitirdi...

Pazar günü oynanan ve seyirci rekorunun kırılarak tam 16 bin 457 kişi izlediği final maçı, aynı zamanda turnuva tarihindeki yaş ortalamasının en yüksek olduğu finaldi: Serena 32 yaş, 1 ay; Li Na 31 yaş, 8 ay. Turnuvayı kazanan isim aynı zamanda en yaşlı şampiyon unvanını da alacaktı.

Maça iyi başlayan Li Na oldu. Serena adeta kortta yoktu ve bunu iyi değerlendiren Çinli oyuncu ilk seti hanesine yazdırdı: 6-2. Yarı final maçındaki yorgun Serena, kendinde değildi ve maç tek taraflı geçiyordu.

İkinci sette kendine gelen ve öldürücü servislerini kortun karşı tarafına göndermeye başlayan Serena, 11 dakika süren oyunu aldıktan sonra rakibinin servisini de kırmayı başardı. Ancak Li Na, pes etmedi ve skoru 3-3’e getirdi. Getirdi getirmesine ancak Serena kendisine gelmiş ve maça dönmüştü. İkinci sette skor 3-3 olduktan sonra, bir daha arkasına bakmadı ve set dünyanın 1 numarasına gitti: 6-3

Final setinde bu kez bambaşka bir tablo izledik. Maç yine tek taraflıydı ancak bu kez seti domine eden Serena idi. Rakibinin moralini bozan ve oyundan düşüren ABD’li final setinde Li Na’ya oyun dahi vermedi (6-0) ve geçen yılın ardından İstanbul’da bir kere daha hükümdarlığını ilan etti.

WTA Yıl Sonu Kupası dördüncü kez Serena Williams’ın ellerinde İstanbullu tenisseverlerin alkışları eşliğinde yükseldi. Yılın en iyi ismi kariyerinin en iyi sezonunu İstanbul’daki bu partiyle kutladı ve yılı 11 kupa ile kapatmayı başardı. Serena, tarihte bunu başaran 8. isim oldu.

Rakamlarla Serena’nın zaferi...

- Serena bu zaferle 2006-07’den bu yana (Justine Henin) üst üste şampiyonluk kazanan ilk tenisçi oldu.

- ABD’li tenisçi, Martina Navratilova, Steffi Graf ve Chris Evert ile birlikte WTA Championships’te dört ve daha fazla şampiyonluk kazanan 4. isim oldu.

- Bir sezonda 11+ turnuva kazanan sekizinci tenisçi oldu.

- WTA Championships’teki galibiyet serisini 15 maça çıkarttı.

- Bu final 2000’den bu yana üç sete giden sekizinci final.

- Serena, bu şampiyonada zafere ulaşan en yaşlı tenisçi oldu: 32 yaş, 1 ay.

- Serena, 2007’den bu yana WTA Championships’te zafere ulaşan ilk 1 no’lu seribaşı oldu.

Çiftlerin en iyisi Asya’dan...

İstanbul’daki turnuva aynı zamanda yılın en iyi dört ekibini karşı karşıya getirdi. 1 numara İtalyan Sara Errani & Roberta Vinci, ilk maçlarında Rus Ekaterina Makarova & Elena Vesnina çiftine 6-4, 5-7 ve 3-10’luk setlerle yenilirken, 2 numaralı takım Çinli Peng Shuai & Hsieh Su-Wei, Rus Nadia Petrova & Katarina Srebotnik çiftini 7-6 ve 6-2 ile geçtiler.

Yarı final maçlarını kazanan iki takım en iyilerin iyisi olmak için korttaydı. Gülen taraf rakiplerini 6-4 ve 7-5 ile geçen Peng Shuai & Hsieh Su-Wei oldu. İkili ilk kez boy gösterdikleri turnuvada şampiyonluğa ulaşmayı başardılar.

İstanbul’un üç yıl boyunca ev sahipliği yaptığı ve hem WTA yöneticilerinden hem de oyunculardan övgüler aldığı turnuva beş yıllığına Singapur’a gidiyor. 2014’ten itibaren yılın en iyi 8 ismi şampiyonluk için Asya’da raket sallayacaklar. İlgisiyle herkesi kendisine hayran bırakan İstanbullu tenisseverler ise şimdi de erkeklerin en iyi 8 ismini izlemek için beklemeye başladılar.

Tekler ve çiftler sıralamalarının tamamı için http://www.wtatennis.com/rankings adresine bakabilirsiniz.

Kategoriler

Şapgir