Soykırımı İnkar yasası teknik incelemeye alındı

Fransa Anayasa Konseyi, Parlamento'dan geçtikten sonra iptali istenen Ermeni Soykırımı'nı inkarı suç sayan yasayı teknik incelemeye aldığını açıkladı. Teknik incelemenin sonucu belli olduktan sonra yasayla ilgili kararın en geç 1 Mart'ta açıklanması bekleniyor. Türkiye'de sessiz bekleyiş sürerken Fransa'da baskıların arttığı kaydediliyor.

 

Fransa Anayasa Konseyi, Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasa tasarısını teknik incelemeye aldı.

Fransız Senatör Jacques Mezard'ın öncülüğündeki senatörler soykırımı inkar yasasının, ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyleyerek, yasanın iptali istemiyle Anayasa Konseyi'ne başvurmuşlardı.

Konsey'in, teknik inceleme ile ilgili sonuç doğrultusunda yasanın iptal edilip edilmeyeceğini en geç 1 Mart'ta açıklaması bekleniyor. Konsey üyeleri öncelikle Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in başvurusunu değerlendireceği, sonrasında da yasal süre dolmadan soykırımı inkar yasasını ele alacağı belirtiliyor.

Karar 1 Mart'ta çıkacak

Anayasa Konseyi’nin yasayı iptal etme ihtimalinin güçlü olduğu sık sık dile getiriliyor. Türkiye'de sessiz bekleyiş sürerken, Fransa'dan, Konsey üyeleri üzerindeki baskının arttığı yönünde haberler geliyor.

Teknik inceleme sürecinin şu şekilde işlemesi bekleniyor; önce hukukçular yasa tasarısını inceleyecek bir rapor hazırlayacak, sonra da 11 üyeli Anayasa Konseyi’nde ele alınacak.

Anayasa Konseyi, bu arada aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in cumhurbaşkanlığı adaylığına katılabilmek için yaptığı başvuruyu ele aldı. Fransa’da bir kişinin aday olabilmesi için 500 yerel yöneticiden imza toplaması gerekiyor. Ancak anketlerde neredeyse yüzde 20 oranında destek bulan Le Pen, özellikle Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin baskıları yüzünden istenen imzayı toplayamadı. Le Pen, bu imza toplama şartının anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek Anayasa Konseyi’ne başvurdu. Konsey, 21 Şubat’ta bu konuda bir karar vereceğini açıkladı. Konsey’in bu kararın hemen ardından soykırımı inkar Yasası’nı ele alacağı belirtiliyor. Yasal olarak da yasanın en fazla bir ay içinde karara bağlanması gerekiyor. Dolayısıyla Konsey bu konudaki kararını en geç 1 Mart’ta vermek durumunda.(vE)