Hayal ve Tuncel’in ses kayıtlarındaki sır

Hrant Dink cinayetinin en önemli sanıkları Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in cinayet öncesinde telefonlarının dinlendiği, ancak ses kayıtlarının çözümlemesinin yapılmadığı ortaya çıktı. Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, Yasin Hayal’i 3 Ağustos 2006 ile 3 Ağustos 2007 tarihleri arasında, Erhan Tuncel’i ise 13 Temmuz 2006 ile 22 Şubat 2007 tarihleri arasında dinlemiş ama bu kayıtları çözüp değerlendirmeye almamış.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Dink ailesi avukatları, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na kamu görevlilerinin soruşturulması için yaptıkları başvurunun ardından yeni bir dilekçeyle Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ile ilgili yeni deliller sundu. Savcılığa verilen dilekçede Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından Dink cinayetine ilişkin hazırlanan raporda yer alan tespitlere yer verildi. Dilekçede DDK tarafından yapılan incelemede Yasin Hayal’in İstanbul’da kroki çalışması yaptığı Ağustos 2006 ile Eylül 2006 tarihleri arasında dinleme kararı alınmadığı, yine Hayal ve Erhan Tuncel’in cinayet öncesinde dinlenmediği tespitlerine dikkat çekildi.

DDK raporunda yer alan tespitlere dayanan dilekçede, Yasin Hayal’in il dışı takiplerinin cezaevinden çıktığı dönemde yapıldığı, ancak özellikle cinayetten haberdar olduktan sonra 2006 yılı ve daha sonraki tarihlerde il dışı çıkışlarının takip edilmediği, bu nedenle de Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü arşivlerinde Hayal’le ilgili takip raporlarının bulunmadığı belirtildi. Ayrıca Hayal’in telefonun dinlendiğini bildiği ve buna karşı önlem almasına rağmen Emniyet’in gerekli tedbirleri almadığı da belirtildi.

Dilekçede Yasin Hayal ile ilgili 3 Ağustos 2006 ile 3 Ağustos 2007 tarihleri arasında, Erhan Tuncel ile ilgili ise 13 Temmuz 2006 ile 22 Şubat 2007 tarihleri arasında dinleme kararı olmasına rağmen kayıtların çözümlerinin yapılmadığı ve değerlendirmeye alınmadığı belirtildi.

Trabzon İl Emniyet eski Müdürü Ramazan Akyürek, İçişleri Bakanlığı müfettişlerine verdiği savunmada, zanlıların teknik takiplerin yapıldığını iddia etmişti. İçişleri Bakanlığı incelemesi sonucunda Akyürek hakkında soruşturma izni verilmesine gerek olmadığına karar vermişti. Yine İçişleri Bakanlığı müfettişleri raporunda Erhan Tuncel’in cinayet öncesinde teknik takip altında olduğu iddia edilmişti.

Dink ailesi avukatları, ortaya çıkan yeni bulgular ışığında Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında soruşturma yapılmasını ve dava açılmasını istedi.

Kategoriler

Güncel Dink Davası