Taşnaktsutyun’dan Öcalan’ın mektubuna ‘Yetmez ama evet’

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yaklaşık bir ay önce 'Ermeni halkına' yönelik yazdığı, Agos'ta yayımlanan mektubuna, Ermeni Devrimci Federasyonu – Taşnaktsutyun'dan gecikmeli bir resmi değerlendirme geldi. Partinin Merkez Konsey Başkanı Hagop Der Khaçaduryan, Öcalan'ın mektubunu bazı 'itirazlar' olmasına rağmen önemli bulduklarını dile getirdi.

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

Taşnaktsutyun, dünya genelinde en örgütlü Ermeni siyasi hareketi ve etkili bir Dış İlişkiler bürosuna sahip, bu nedenle partinin resmi görüşü önemli ve temsil gücü yüksek. Der Khaçaduryan, Türkiye'deki Kürt hareketiyle de temaslarda bulunmuş ve geçtiğimiz Ekim ayında, BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve partinin Dış İlişkiler Direktörü Van milletvekili Nazmi Gür'le ABD'nin başkenti Washington DC'de bir araya gelmişti.

Bir aylık gecikmenin nedenini sorduğumuz Taşnaktsutyun Uluslararası İlişkiler Bürosu Direktörü Giro Manoyan, “İlk etapta mektuba yönelik resmi bir değerlendirmede bulunma gereği duymadık, çünkü mektup partimize yönelik değildi. Zaman içinde, Taşnaktsutyun’un farklı ülkelerden Kürt gruplarla diyaloga girdiğini de düşünürsek, parti içi ve çevresinden mektupla ilgili resmi bir görüş talebi yükselmeye başladı. Böylece Türkiye’deki Kürt hareketinden yetkililerle de daha önce görüşmüş olan Hagop Der Khaçaduryan bir açıklama yaptı” şeklinde konuştu.

Diasporada ‘Ermeni lobileri’nin karşılığı, Ermeni halkından geniş bir kitlenin siyasi tercihlerini yansıtan yapılardır.

Lobilerin temsil gücü var

PKK lideri Öcalan, Ermenilere yönelik mektubunu, KCK Eşbaşkanı Bese Hozat'tan gelen “Türkiye’de resmi devletin dışında bir de paralel devletler vardır. İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir” sözlerine karşı büyüyen tepki sonrası kaleme almaya karar vermişti.  Khaçaduryan, mektubun Hozat'ın tartışma yaratan açıklamasını tam anlamıyla düzeltemediğini, ancak “Kürt halkının özgürlük mücadelesinin hapisteki lideri Öcalan'ın bulunduğu zor koşullar altında, Ermenilere gönderdiği bu mektubun dikkate alınması ve içeriğinin de buna göre değerlendirilmesi” gerektiğini düşünüyor.

Taşnaktsutyun Merkez Konsey Başkanı açıklamasında, Öcalan'ın Ermeni Soykırımı için “doğru” ifadeyi kullanmış ve Türkiye Cumhuriyeti'ni de bu acı geçmişle kaçınılmaz olarak yüzleşmek durumunda olduğunu belirtmiş olmasının verdiği memnuniyeti de dile getiriyor.

Khaçaduryan 'ın mektupta “anlaşılmaz” bulduğu noktaysa 'lobi' ve 'cemaat' ifadeleri ve bu ifadelerin Diaspora Ermenilerine atıfta bulunuyor olması; “Diaspora'daki Ermeni lobileri hakkında hem Hozat'ın hem de Öcalan geçmişte olumsuz ifadeler kullanmışlardı, ancak Diasporada 'Ermeni lobileri'nin karşılığı Ermeni halkından geniş bir kitlenin siyasi tercihlerini yansıtan yapılardır.”

Khaçaduryan, Taşnaktsutyun'un, lobi ifadesinin kullanıldığı olumsuz bağlam dışında, Öcalan'ın “Demokrasiyle taçlandırılmış bir cumhuriyet hem geçmişiyle hesaplaşmış hem de farklı bütün kimliklerin özgürce yaşadığı bir cumhuriyet olacaktır” sözlerine önem verdiğini ve Kürt-Ermeni ilişkilerinin gelişmesi için mektubun önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Taşnaktsutyun Uluslararası İlişkiler Bürosu Direktörü Giro Manoyan: “Kürt meselesini Enternasyonal’e taşıyan Taşnaktsutyun’du”

“Diğer Ermeni siyasi partilerinde bireysel olarak Kürt özgürlük hareketini tanıyanlar olsa da partilerin, Ermenistan'daki Kürtlerin haklarına saygılı olmak dışında, bu konuda bir pozisyonları yok. Taşnaktsutyun'un aksine diğer partilerin Avrupa ya da Rusya yanlısı partiler dışında uluslararası ilişkileri bulunmuyor. Taşnaktsutyun'sa uluslararası düzeyde pek çok bağlantısı bulunmasının dışında Türkiye'deki Kürt özgürlük hareketiyle de uzun bir geçmişe dayanan işbirliği bulunmaktadır. Kürt meselesini ilk olarak 1930'daki Sosyalist Enternasyonal'de öne çıkaran Taşnaktsutyun'du.”