Trabzon’daki Dink davası Yargıtay’a kilitlendi

Hrant Dink cinayetinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün yeniden yargılanmasına devam edildi.Mahkeme heyeti, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyasının Yargıtay tarafından yapılacak temyiz incelemesinin sonucunun beklenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

Hrant Dink’e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettiği belirtilen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün yeniden yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Öz katılmadı. Öz’ün avukatı Ali Sürmen ise duruşmada hazır bulunurken, Dink Ailesi avukatı ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Kemal Alver, kendi mahkemelerindeki davanın, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 18 sanığın yargılandığı davaya bakan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile birleştirilmesi için söz konusu mahkemeden birleştirme konusunda muvafakat (onay) vermediğini bildirdi.  

İstanbul’daki mahkemenin bu kararının kendilerine bildirildiğini anlatan Alver, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen ve bu mahkemece karara bağlanan dava dosyasının ise temyiz için gönderildiği Yargıtay’dan dönmediğini kaydetti.  

Mahkeme heyeti, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyasının Yargıtay tarafından yapılacak temyiz incelemesinin sonucunun beklenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.   

Ne olmuştu?

Dink cinayetine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘görevi ihmal ve evrakta sahtecilik’ suçundan dava açılmıştı.  

Bu dava sürerken, Adalet Bakanlığı’nın incelemesi sonucu Trabzon 1.  Ağır Ceza Mahkemesi’nde de Ali Öz’e aynı suçtan ikinci bir dava açıldı ancak Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi aynı suçtan iki dava olamayacağı gerekçesiyle davayı reddetti.  

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise Albay Ali Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız’a 6 ay, diğer 4 askere ise 4’er ay hapis cezası vermişti.

Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını görüşen Yargıtay ise, davaların Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesi gerektiği halde davanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek, bu mahkemenin kararını bozmuştu. Bu karar üzerine Albay Ali Öz’ün yeniden yargılanmasına başlanmıştı.

AA

Kategoriler

Güncel Dink Davası