Van turizmine Ahtamar bereketi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılından itibaren Van’da inanç turizmini geliştirme amaçlı yapılan restorasyon çalışmaları, turist sayısında hızlı bir yükselişi sağladı. Özellikle Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nin ayine açılmasıyla Van’daki turist sayısı rekor düzeye ulaştı.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Ahtamar Surp Haç Kilisesi, her geçen gün artan yabancı turist ziyaretçisi ile kentin inanç turizminde etkin rol almasını sağlıyor. Ahtamar Kilisesi, bugüne kadar yapılan restorasyon ve çevre düzenlemeleriyle her yıl ziyaretçi sayısını artırarak kente yapılan yatırımların meyvesini veriyor. Ahtamar Adası'nda, Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yıllarında yaptırılan Ahtamar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 20 Mayıs 2005 yılında başlatılan ve 21 Temmuz 2006’da tamamlanan restorasyonun ardından 29 Mart 2007'de uluslararası bir törenle açarak anıt müzeye dönüştürülmüştü.

Eylül’de yeniden

Yıllar sonra ilk kez ayine 19 Eylül 2010’da ev sahipliği yapan kilise, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında düzenlenen ayinlerle ziyaretçi sayısını artırırken, öte yandan bakanlığın ek restorasyon çalışmalarıyla Eylül ayındaki ayine daha da hazır hale getirildi. Son olarak çevre düzenlemesi ihalesi yapılan ve tamamlanmasıyla yepyeni bir görünüme kavuşan ada ile üzerindeki kilise, Eylül ayında yapılacak beşinci ayinde daha fazla ziyaretçi ağırlamaya ve yapılan çalışmaları ziyaretçilere sunmaya çalışacak.

Başta Ahtamar Kilisesi olmak üzere Başkale ilçesindeki Aziz Bartholomeos Kilisesi, Varak Surp Haç Manastırı (Yedi Kilise), Edremit ilçesi Kız Kalesi'ndeki şapel gibi önemli birçok yapının, gelecek yıllarda restorasyonlarla ayağa kaldırılması planlanıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nin 2006’dan önce yüzlerle ifade edilen ziyaretçi sayısı, 2009’da 34 bin olurken, 2013 yılında ise 71 bine çıktı. Agos’a konuşan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Ahtamar Surp Haç Kilisesi’ni ibadete açtığımızdan bu yana yabancı turist sayısında çok büyük bir artış oldu. Şüphesiz barış sürecinin de bu artışta çok olumlu yansıması olmuştur” dedi. Aktuğ, 2013 yılında 65 bin yabancı, 545 bin de yerli olmak üzere 610 bin turistin Van’ı ziyaret ettiğine dikkat çekti. Van esnafının çok memnun olduğunu dile getiren Aktuğ, “Restore edilmesi gereken kiliselerimiz var ama bütçe yeterli değil, restorasyon çok pahalı bir iş” dedi. Ahtamar Adası’nda çevre düzenlemesini de tamamladıklarını kaydeden Aktuğ, “Ada çok güzel oldu. Herkese görmesini tavsiye ediyorum. Müştemilatı da restore etmemizle Ahtamar Surp Haç Kilisesi artık bir bütünlük arz ediyor, parça parça görünen halinden kurtuldu” dedi.

Surp Varak Manastırı Altaylı Ailesi’nde

Taraf gazetesinin haberiyle gündeme gelen, Van’ın Yedikilise (Yukarı Bakraçlı) köyündeki tarihi Surp Varak Manastırı’nın Fatih Altaylı’ya ait olduğu haberlerinin ardından, Altaylı, Agos’a bir açıklama yaparak, kilisenin ailesine ait arazi üzerinde olduğunu ve yapıyı hiçbir karşılık beklemeden iade etmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Aktuğ, kilisenin mülkiyetiyle ilgili olarak son durumu şöyle aktardı: “Yedi Kilise bir zamanlar Hüsamettin Altaylı’ya ait olan köy içerisinde bulunuyor. Hüsamettin Altaylı, gün geliyor köyü parsel parsel satıyor. Fakat kilisenin olduğu arazinin tapusu Altaylı’da kalıyor. Biz bu kiliseyle ilgili araştırma yapınca kilisenin şahıs malı olduğunu fark ettik. Eski Valimiz Münir Karaoğlu, Fatih Altaylı’yı bizzat benim yanımda aradı ve ‘Kiliseyi bize devredin’ dedi.  Altaylı da ‘Neden olmasın?’ diyerek olumlu yaklaştı ama varisler çok fazla olduğu için sıkıntı oldu. Altaylı ‘Benden haber bekleyin’ demişti ama hâlâ bir geri dönüş olmadı.”

Kategoriler

Güncel Gündem