Tamamen doğal bir geri dönüş

Kocamustafapaşa’da yıllardır esnaflık yapan Zekeriya Sabunci, 38 yıl aradan sonra döndüğü memleketi Derik’te sabun üretimi ve satışını yapmaya başladı. Tamamen organik üretime dayanan sabunların satıldığı satış ofisinde ayrıca yine tamamen doğal olan Derik Xılxali zeytinyağı satışının da yapılacak.

MAHMUT WENDA KOYUNCU

Kocamustafapaşa’da yıllardır esnaflık yapan Zekeriya Sabunci, 38 yıl aradan sonra döndüğü memleketi Derik’te sabun üretimi ve satışını yapmaya başladı.  Geçen yılın sonbaharında ziyaret ettiği memleketinde hemşehrileri tarafından gördüğü yakın ilgiden ilham alan Sabunci, üretimine başladığı sabunlar için ilk satış ofisini törenle açtı. Geçen cumartesi, Derik tarihi çarşısında bulunan satış ofisinin açılışına çok sayıda katılımcı eşlik etti.  Açılış için düzenlenen törene kalabalık bir Derikli grubunun yanı sıra Derik Belediyesi’nden ve diğer sivil toplum kuruluşlarından da yöneticilerin varlığı dikkati çekti. 

Törende konuşan Sabunci, Derik zeytininin asit oranı düşük, özel bir zeytin olduğunu ve bu sebeple ondan yapılan zeytinyağı ve sabunun da çok faydalı olduğunu ifade etti. Zeytinin bu özelliğinin bunca yıl değerlendirilmeyişinin ilçe için büyük bir eksiklik olduğunu, bunun yanı sıra  bir çok zeytin ağacının kesilmesinin de acı olduğunu belirtti. Derik’te sabun üretiminin en son elli yıl önce kendi babası tarafından yapıldığını, o döneme kadar ilçede 8-10 tane sabun ve zeytinyağı atölyesi bulunduğunu  ama artık tek bir atölyenin bile kalmamasının üzüntü verici olduğunu dile getirdi. 

Derik tarihinde Ermenilerin önemine de işaret eden Sabunci ilçede mevcut bulunan zeytin ve meyve bahçelerinin çoğunun kendi ataları tarafından geliştirildiğinin altını çizdi. Elli yıl sonra tekrar sabun üretimine başlamasının ve tekrar Derik’ yerleşmesini vatanlarını terk etmek zorunda kalan ama bugün geri dönme hasreti içinde olan Ermeniler ve diğer halklar için örnek olmasını istedi.  

Derik halkının büyük ilgi gösterdiği açılışta konuşan bazı Derikliler, Ermenilerin gidişinden sonra ilçede bereketin azaldığına inandıklarını belirttiler. Çoğunlukla zanaatkarlık, atölyecilik ve bahçecilik  yapan Ermeni hemşehrilerinin göç edişinden sonra ilçedeki ekonominin eski canlılığını yitirdiğini ve Zekeriya Sabunci’nin bu girişiminin diğer Ermeni kardeşleri için cesaret verici bir adım  olmasını istediklerini belirttiler.

Son olarak ürettiği sabunların hiçbir katkı maddesi içermediğini ifade eden Sabunci, öncelikli hedefinin üretimi arttırmak ve başta Mardin olmak üzere başka yerlerde şube açmak olduğunu söyledi.

Tamamen organik üretime dayanan sabunların satıldığı satış ofisinde ayrıca yine tamamen doğal olan Derik Xılxali zeytinyağı satışının da yapılacak.

Kategoriler

Güncel Yaşam