ABD’nin kâbusu Ermeni suç çetesi: ARMENIAN POWER

Armenian Power, 2000'lerde, Los Angeles'taki en büyük dolandırıcılık ve şiddet olaylarına imza atan bir suç çetesiydi. FBI'ın dikkatini çeken çete, 2011’de, üç yıl süren operasyon sonucu çökertildi. Halen süren davada, Ağutos’ta artık son hükümler verilecek. Ancak Hollywood'da kimse Armenian Power'ın bittiğine inanmıyor. Aksine 'Küçük Ermenistan'ın çeteye yeni bir lider çıkaracağından herkes emin.

İllustrasyon: NALAN YIRTMAÇ 

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

1989’da, henüz 16 yaşındayken Ermenistan'dan yola çıkan Armen Petrosyan, ABD’ye varıp Doğu Hollywood'a yerleştiğinde kendini Meksikalı ve Salvadorlu çetelerin kol gezdiği bir ortamda buldu. Bu çeteler diğer göçmenler üzerinde baskı kurup, onları haraca bağlıyordu.

Meksikalı çetelerin karşısında sayıca az olan Petrosyan ve arkadaşları, Ermeni gençlerden oluşan bir 'savunma ittifakı' kurmaya karar verdi. Bu ittifak 1990'ların ortasında 120 üyeye kadar ulaşan ve adı 'Armenian Power' (Ermeni Gücü) olan büyük bir sokak çetesine dönüştü.

Armenian Power, 2000'lerde, artık Los Angeles'taki en büyük dolandırıcılık ve şiddet olaylarına imza atan bir suç çetesiydi. FBI'ın dikkatini çeken çete, 2011’de, üç yıl süren operasyon sonucu çökertildi. Halen süren davada, Ağutos’ta artık son hükümler verilecek. Ancak Hollywood'da kimse Armenian Power'ın bittiğine inanmıyor. Aksine 'Küçük Ermenistan'ın çeteye yeni bir lider çıkaracağından herkes emin.

Armenian Power'ın Temmuz 2014'te cezasını çekmeye başlayan liderleri Mher 'Capone' Darbinyan ve Arman 'At' Sharopetrosian

Bir sokak efsanesi

Örgütün kurucu lideri Armen Petrosyan'ın ismi bugün Los Angeles'taki 'Küçük Ermenistan'da, yani Hollywood ve Glendale'da yaşayanlar için çok az şey ifade ediyor. Ama onun lakabı 'Silent' (Suskun), bugün de hatırlanıyor.

Silent, kendisine meydan okuyanla yüzleşmekten asla kaçmayan bir arka sokak dövüşçüsüydü. Lakabı 'Suskun'du çünkü nadiren konuşurdu ama konuşunca, çete arkadaşı 'Hando'nun dediği gibi “Herkes susardı.'

Yerevan'da 1973’te doğan Petrosyan, 1980'lerin sonunda ABD’ye yerleşerek Los Angeles’ta nam salacak ünlü çeteyi kurdu. Çete için Los Angeles Polis Teşkilatı kayıtlarında 'AP, Ermeni gençlerini, Meksikalı çetelerin baskısından korumak için kurulmuştur' deniyor.

AP, uzun bir süredir Los Angeles'ta yaşayan Ermeniler için bir utanç kaynağı oldu.

Armen 'Suskun' Petrosyan 1997’de hırsızlık suçundan aldığı iki senelik cezasını çektiği cezaevinde verdiği bir röportajda kurduğu çeteyi şöyle savunuyor: 'Bak, bizi sevmeyen pekçok kişi olduğunu biliyorum. AP hakkında kötü şeyler söylüyorlar. Fakat sana söylüyorum, çocuklarının başı belaya girdiğinde, çocukları okulda dayak yediğinde beni arıyorlar. Biz de onların çocuklarını koruyoruz.'

Petrosyan’ın bir süre hapis yattıktan sonra arkadaşlarına ve ailesine, çete tarzı yaşamdan sıkıldığını ve artık uzaklaşıp aile kurmak istediğini söylediği rivayet ediliyor. Ne var ki 'Suskun', 2001’de ilgisinin olmadığı bir çete çatışmasında kaza kurşununa kurban gitti. Petrosyan'ın  2,5 yıllık liderliğinin ardından da AP yoluna devam etti.

‘Operasyon Güç Kesintisi’

FBI'ın 3.3.2011 tarihli, 'Operasyon Güç Kesintisi: Ermeni Organize Suç Grubu Hedef Alındı' başlıklı raporunda çete için şu ifadelere yer veriliyor: “Güney Kaliforniya suç  şebekesi AP, üyelerin kendilerini dövmeler ve çete kıyafetleriyle ifade etmesiyle sıradan bir sokak çetesi gibi görünse de aslında uluslararası bir suç örgütü.”

‘Operasyon Güç Kesintisi’, Avrasya Organize Suç  Görev Kuvveti'nin üç sene boyunca Los Angeles'ta yürüttüğü soruşturma sonucu yaklaşık 90 Armenian Power üyesi tutuklandı. Üyeler, haraç kesmek, uyuşturucu ticareti, hırsızlık gibi suçlarla yargılanmak üzere mahkemeye çıkarıldı.

Armenian Power'ın en ünlü ve uluslararası medyaya da yansıyan vurgunu, marketlerdeki POS cihazlarına kart bilgilerini kopyalamak için yerleştirdikleri aygıtlarla topladıkları milyonlarca dolar. Avrasya Organize Suç Görev Kuvveti'nden Özel Ajan Louis Perez “Bu çete için büyük veya küçük suç ayrımı yok” diyor. AP davasını tüm detaylarıyla hazırlayan Ajan Perez, “Bu kişiler sadece kendi mahallelerinde suç işleyen haydutlar değil. AP sofistike bir çete ve uluslararası bağlantıları var” şeklinde konuşuyor.

Bacağa kurşun

Ajan Perez “Sırf parayı dolandırıcılıktan kazanıyorlar diye bu kişilere muhasebeci muamelesi yapamayız. İstediklerini almak için şiddet kullanıyorlar” diyor ve örnek veriyor: “AP'nin alametifarikası 'mesaj göndermek için' bacağa kurşun sıkmak.”

FBI'ın ‘Operasyon Güç Kesintisi’ raporunda AP için yaptığı tespit de aynı şekilde: “AP üyeleri – yaklaşık 200 kadar olduğunu tahmin ediyoruz – çoğunlukla kökeni Ermenistan'a ve diğer Doğu Bloku ülkelerine dayanan kişiler. Suç faaliyetlerini diğer organize şebekelere doğru genişletmiş durumdalar.”

AP, FBI operasyonlarıyla büyük bir darbe yemiş olsa da geçmişte kanlı bıcaklı olduğu Meksika mafyası 'La Eme' ile ittifakı sayesinde gücünü koruyor. La Eme, ABD'nin en büyük cezaevi çetesi olarak biliniyor. Kaliforniya'nın tüm ıslah evlerindeki narkotik dağıtımını ve diğer yasadışı faaliyetleri kontrol eden grup olan ‘La Eme’ ile AP o kadar yakınlaştı ki AP artık ‘AP-13’ olarak tanımlanıyor. ‘13’ alfabenin 13. harfine yani Meksika'nın 'M'sine referansta bulunuyor. AP'nin liderleri Ermenistan ve Rusya'yla bağlantıları olan ve bu ülkelerdeki belli başlı suç örgütleriyle doğrudan iş yapan kişiler. Öyle ki FBI raporlarına göre AP liderleri, Rusya ve Ermenistan'ın en tepe suç liderleriyle iş bağlıyorlar.

AP Operasyonu’nun mimarı Özel Ajan Perez 2011’de verdiği beyanatta “Operasyon Güç Kesintisi'nin bu çetenin karakterini değitireceğini düşünüyoruz” demiş; adeta çetenin yok olmayacağını fakat farklı ve düşük bir profilde devam etmesini umduklarını ifade etmişti. Özel Ajan Perez ek olarak “Onların 6 adet suç hücresini ve liderlik yapısını çökerttik. Bu operasyonun yankılarının uluslararası arenada da hissedileceğine inancımız tam” şeklinde konuşmuştu. Operasyonun sonucunda tutuklananlar arasında Armenian Power çetesinden Horse (At), Thick Neck (Kalın Ense),  Gunner (Topçu), Manic (Manyak), çetedeki az sayıda kadından biri olan Sugar (Şeker) gibi isimler vardı.

Armenain Power çetesini çökerten Operasyon Güç Kesintisi sonucunda tutuklanan çete üyelerinden bazıları takma isimleri şu şekilde: Horse (At), Thick Neck (Kalın Ense), Guilty (Suçlu), Stomper (Kurbağa), Gunner (Topçu), Lucky (Şanslı), Menace (Tehdit), Monkey (Maymun), Whisper (Fısıltı), Manic (Manyak), Bam Bam, Casper ve çetedeki az sayıda kadından biri olan Sugar (Şeker) vardı.

14 Şubat adaleti

14 Şubat 2014 Sevgililer Günü'nde ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Los Angeles'ta yaşayan 40 yaşındaki Andranik Aloyan'ın ülke tarihinin en büyük haraç ve santaj olayınlarından birinde suçlu bulunduğu belirtildi. Yaşlı insanlar hedef alınmış, onların banka bilgileri çalınmış ve hesaplarındaki tüm para hortumlanmıştı. Madurların toplam kaybı 25 milyon dolardı. Aloyan’la birlikte çeteden 78 kişi bu suçtan mahkum oldu.

Çetenin ağır toplarıysa sona kaldı, AP'nin iki lideri Mher 'Capone' Darbinyan ve Arman 'At' Sharopetrosian ve çetenin önde gelenlerinden Rafael Parsadanyan, Nisan’da suçlu bulundular. 57 olayda suçlu bulunan 38 yaşındaki 'Capone' Darbinyan 973; 3 olayda suçlu bulunan 35 yaşındaki 'At' Sharopetrosian 60 ve 14 olayda suçlu bulunan 29 yaşındaki Parsadanyan 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Böylece, 2011’deki büyük operasyonda yakalanan 90 kişiden 85'i yargılanıp cezalandırıldı; ikisi duruşma tarihini bekliyor; ikisi kaçak durumunda ve bir kişi ise beraat etti. Ancak herkesi tutuklayamazsınız. Ayrıca her zaman boşlukları doldurmak isteyecek gençler olacaktır. FBI'dan Özel Ajan Jeremy Stebbins'in korkusu da bu yönde: “Başka birisi liderlik pozisyonuna yükselecek. Yeni lider daha iyi dolandırıcılık yöntemleri geliştirecek. Biz de bu kişilerin farkına varıp, onları nasıl tekrar yakalayacağımızın yollarını bulmalıyız.”

Armenian Power çetesi üyesi 'Wino', Lübnan Hizbullahı Lideri Hasan Nasrallah baskılı atkıyla poz veriyor.

Suriye’de savaşıyorlar

Mart ayında, Los Angeles bölgesi çete üyeleri olduklarını söyleyen iki kişi YouTube'da bir video paylaştı. Videoda Suriye'de olduklarını söyleyen kişiler tüfeklerle ateş açıp Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın tarafında savaştıklarını ifade ediyorlar. Önce ciddiye alınmayan videonun, gerçek olduğu daha sonra anlaşıldı. FBI'a bağlı Kolektif Terörizm Görev Gücü (JTTF) bir araştırma başlattı. Videoda görünen iki kişiden biri, kendini 'Wino' olarak tanıtan Armenian Power çetesi üyesi, Facebook hesabından Beşar Esad'ın yanında savaştıklarını çünkü onun Suriye'deki azınlıkları koruduğunu söylüyordu. Bu kişinin Nerses Kilajyan adlı Los Angeles'tan gelen bir Armenian Power üyesi olduğu ortaya çıktı. Videoda görünen diğer kişi ise AP’nin müttefiki olan Meksikalı çetesi GW-13'ten 'Creeper' (Sürüngen).

Kategoriler

Güncel Diaspora