“Fırtına Vadisi’ne çöpünüzü değil, sevginizi bırakın”

Fırtına Vadisi bu hafta sonu 9. Yeşil Yayla Kültür Sanat ve Çevre Festivali’ni ağırlayacak. 15-16-17 Ağustos’ta gerçekleşecek festivalde film gösterimi, konserler, atölyeler ve bölge gezisi gibi etkinliklerle Laz kültüründe geri dönüşüm ve çöp deneyimleri, gelenekleri ve uygulamaları üzerinde durulacak.

MEHMET AKIN
akinmehmet34@gmail.com

Korunmaya çalışılan kültürel ve doğal varlığıyla Karadeniz, son dönemde Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği aracılığıyla Türkiye’ye sesleniyor. Derneğin en büyük etkinliklerinden Yeşil Yayla Festivali’nin bu sene dokuzuncusu düzenleniyor. Her sene farklı bir yerde farklı bir temayla düzenlenen etkinlik bu sene Ardeşen’de Karadeniz’in berrak ve haşin suyu Fırtına Vadisi’nde olacak.

Bu seneki “geri dönüşüm ve çöp” teması sekiz senelik deneyimler sonucunda ortaya çıktı. Festivalin düzenleyicilerinden Refika Kadıoğlu, geçmiş festivallerde Karadeniz’de sürdürülebilir yaşama bağlı olarak geri dönüşüm bilgeliklerine rastladıklarını ve bu festivalle amaçlarının bunları hem anlatmak hem de hatırlatmak olduğunu söylüyor. Bunun aktarılmasının önemini belirten Kadıoğlu, doğadaki insanların geri dönüşüm üzerine çok şey bildiklerini, 50 yıl öncesine kadar çöp çıkartmadan bir hayat geçirdiklerini belirtiyor. Festivalin bu anlamda temel sorusu da aslında “Çöp çıkarmadan nasıl yaşıyorduk?” olacak.

Yakın zamanda iki Ardeşenli gencin kurduğu geri dönüşüm tesisinin festival için önemi büyük. Refika Kadıoğlu, Ardeşen’in adını ve bu tesis fikrini duyurmak, tesisin ne kadar doğru bir şey olduğunu vurgulamak istediklerini belirtiyor. Aynı şekilde “Fırtına Vadisi’nin de duyulması gerektiğini” belirten Kadıoğlu “Fırtına Vadisi insanların gelip çöpünü atıp gittiği bir yer artık. Biz de çöpünüzü değil, sevginizi bırakın diye vurgulamak istiyoruz” diyor.

Etkinlik programına gelince; festivalde Fatih Akın’ın ‘Cennetteki Çöplük’ filmi gösterilecek ve filmin görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ile bir söyleşi yapılacak. Şafak Velioğlu ile geri dönüşüm atölyesi, Türkün Sümerkan ile eski çoraplardan çanta yapım atölyesi, Levent Soy ve Ömer Ongun ile dans atölyesi, Andrej  Poliak ve Igor Babjak ile doğada bulunanlar atölyesi yapılacak. İrfan Çağatay Aleksishi ise açık havada, Laz kültüründe geri dönüşüm ritüellerinden bahsedecek. Gündüzleri rafting yapılacak; geri dönüşüm tesisi, tarihi konak ve şelale gezileri düzenlenecek. Ayrıca Birol Topaloğlu, Emre Pehlivanlar, Onur Şentürk, İrlanda’dan D Minors, GOLA Laz Halk Şarkıları Çocuk Korosu, Karadeniz Kadın Sahnesi konserleri verilecek.

Festival etkinliğine destek verenler kimdir sorumuza “yerelde rafting yapanlar, Fırtına Vadisi’nin başında bekçilik yapan, HES’lere karşı duran, taş çıkartılmasın diye geceleri bekleyen, balık yumurtlama döneminde nöbet tutan dostlar” diye cevap veriyor Refika Kadıoğlu.

Festivalle ilgili ulaşım, konaklama, takvim konularında daha fazla bilgi için tıklayınız. 

Kategoriler

Güncel Yaşam