‘Ağvor parer’le kelimeler

Ermenicenin hem unutulmaması, hem de bilmeyenlerin öğrenmesi adına geliştirilen yöntemler arasına bir yenisi daha eklendi. ‘Aghvor Parer’ (Güzel Kelimeler) Facebook sayfası Ermenice ve İngilizce olmak üzere iki dilde kelimelerin anlamlarını ve Latin harfleriyle okunuşlarını vererek Ermenicenin korunmasına katkıda bulunuyor.

MELİS SOLAKOĞLU
melis_solakoglu@hotmail.com

Ermenicenin hem unutulmaması, hem de bilmeyenlerin öğrenmesi adına geliştirilen yöntemler arasına bir yenisi daha eklendi.  Gün geçtikçe Ermenice dilinin geliştirilmesi için teknolojinin sunduğu imkânlardan daha çok yararlanılmaya başlandı. Avedikyan sözlüğü, tabletler için bulunan bazı uygulamalar, Pokrig masal portalı teknolojik imkânların kullanılmasına birer iyi örnek.

Sayfanın amacı

‘Aghvor Parer’ (Güzel Kelimeler) Facebook sayfası Şubat ayından bu yana Ermeniceye ilgi duyanlar ve kimi Ermenice kelimelerin anlamlarını bilmeyenler için Ermenice ve İngilizce olmak üzere iki dilde kelimelerin anlamlarını ve Latin harfleriyle okunuşlarını vererek Ermenicenin korunmasına katkıda bulunuyor. Sayfanın amacı, günlük konuşmalarımızda pek de başvurmadığımız, nadiren kullanılan, unutulmaya yüz tutmuş ya da çoğu kişi tarafından bilinmeyen kelimeleri çekici bir şekilde sunup bu kelimelere belleklerimizde yer açmak. Kelime anlamlarını bulmada ise uzun süredir faal olan dijital sözlük ‘nayiri.com’ adresinden yararlanılıyor.

Kelime anlamları dışında, ara ara paylaştıkları Ermeni edebiyatından şiir satırlarına ya da birkaç kelimelik cümlelere bakacak olursak içeriği daha çok Diaspora ve modern İstanbul Ermeni edebiyatından oluşuyor; olabildiğince çağdaş Ermeni kültürüne bağlı kalınmaya çalışılıyor.

Ermeniceyi daha çekici kılmak için takipçilerin de beğenisini toplayan hikâye şeklinde resim serileri de yapılıyor. Örneğin bir ara ünlü çizgi roman karakteri Tintin ve Miloun’un maceraları Ermenice uyarlamalar yapılarak sunuluyordu. Gündelik hayatta aşina olduğumuz bazı sloganların veya karakterlerin Ermenice’ye uyarlanması dille olan ilişkiyi daha samimi hale getiriyor.

Sayfaya ekledikleri ‘kelime öner’ sekmesiyle ziyaretçilerinden de gelen kelime önerilerini memnuniyetle kabul ediyorlar ve paylaşım sırasında öneride bulunan takipçilerinin isimlerini hashtag ile kullanarak teşekkür ediyorlar. Örneğin #Arax, #Nazaret, #Narine gibi.

‘Aghvor Parer’, Lübnan, Suriye, Ermenistan, Türkiye ve ABD başta olmak üzere farklı ülkelerden pek çok takipçiye sahip. Sayfanın takipçileri ise sadece Ermenilerden oluşmuyor; sayfayı ne kadar çok kişi beğenir ve paylaşırsa o kadar çok insana ulaşılıyor. İngilizce olarak da verilen anlamlar sayesinde Ermeniceye ilgi duyan herkesin takip edebilmesini kolaylaştırıyor.