Başyazı: Kobanê’nin Çözüm’ü, Çözüm’ün Kobanê’si

Agos'un bu haftaki başyazısından: Kobanê’de çıkan yangının ateşi Suruç’a, alevi bütün ülkeye yayılır. Ama en tehlikelisi, ‘çözüm süreci’ adlı sabır taşını göğsüne bastıran Kürt halkının, kor haline gelen o taşı elinden düşürmesidir.

Bir süre öncesine kadar pek çok insanın adını dahi bilmediği, Suriye sınırındaki Kobanê, bir aya yakın bir zamandır IŞİD’in kuşatması altında. Ancak onu, Suriye’de boşaltılmak zorunda kalınan diğer yerlerden ayıran önemli bir özellik var. Tıpkı Ezidilerin Şengal’i gibi, Rojava Kürtleri için de Kobanê, halk olma ruhunun üretildiği, kalp gibi atan bir merkez. Afrin ve Cezire ile birlikte, Suriye’de Kürtlerin hâkimiyet kurduğu üç kantondan biri olan Kobanê, diğer iki kantonun ortasında yer aldığı için, bağlantı noktası ve yardım toplama merkezi olma işlevine sahip. En önemlisi de, Rojava’yla denenen özerk Kürt yönetimin en önemli örneklerinden, ve görünen o ki, bu özelliğiyle, Türkiye devletinin karabasanlarından biri.

Haliyle, Kobanê üzerinden kurulan siyasi denklemin çok fazla aktörü var. Dahası, kim hangi senaryosunu dayatabilecek, en son eli kim açacak, belli değil. Ancak görünen gerçeklerden biri, IŞİD Erbil kapısına dayandığında harekete geçen ABD’nin, Kobanê’deki koalisyon gücü olarak etkili hava harekâtlarına başlamaktaki gönülsüzlüğü.

Bir diğer gerçek, Kobanê’deki kıyasıya çatışmalar ve olası katliam tehlikesinin, sınırın diğer ucundaki Suruç’tan başlayarak Türkiye’ye yayılan domino taşı etkisi. Nitekim, toplu eylem çağrısının ardından, 90’ların karanlık devlet geleneği hortladı. Daha ilk iki günde yirminin üzerinde insan hayatını yitirirken, altı ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Afrin ve Cezire kantonlarındaki YPG’lilerin Kobanê’ye geçişine ve silah yardımına izin verilmesi için çırpınan PYD lideri Salih Müslim de, bir arabulucu gibi, taraflar arasında tansiyonu düşürmeye çalışan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da, tırmanan gerilimi ve bu gerilimin etkileyeceği topoğrafyayı endişeyle izliyor.

Sınır, o dikenli tellerden çok fazlası. Kobanê’de çıkan yangının ateşi Suruç’a, alevi bütün ülkeye yayılır. Ama en tehlikelisi, ‘çözüm süreci’ adlı sabır taşını göğsüne bastıran Kürt halkının, kor haline gelen o taşı elinden düşürmesidir. Kırılan hayal, kastedilen candan bile ağır gelir ne de olsa. 

Kategoriler

Dosya Başyazı