Der Zor neyse Kobanê de o

Kobanê’de yaşananları rapor etmek için Türkiye’ye gelen Federal Kürdistan Parlamentosu Heyeti, sınırın kapalı olması nedeniyle Suruç’tan Kobanê’ye geçemedi. Suruç’taki durum hakkında Agos’a bilgi veren, parlamentonun Ermeni temsilcisi Yervant Aminyan, “100 yıl önce duyduğumuz soykırım hikâyeleri ve bugün gördüklerimiz arasında bir fark yok” diyor.

GÖZDE KAZAZ
gozdekazaz@agos.com.tr

Federal Kürdistan Parlamentosu’nda yer alan partilerin temsilcileri, Kobanê’deki İD (İslam Devleti - IŞİD) saldırıları hakkında rapor hazırlamak amacıyla Suruç’a geldi. Parlamento’da yer alan tüm siyasi partilerin temsilcilerinin yer aldığı heyet, 7 Ekim’de geldiği Suruç’ta DBP, HDP ve DTK temsilcileriyle temaslarda bulundu. Kapalı sınır nedeniyle Kobanê’ye geçemeyen vekillerden Parlamentonun Ermeni temsilcisi, Nunere Ermenia partisinden Yervant Aminyan Agos’a konuştu.

Sınır kapısında 5 bin kişi bekliyor

Parlamento olarak Kürt halkına destek olmak için bölgeye geldiklerini aktaran Aminyan, Kobanê’deki çatışmalardan kaçıp Suruç’a gelen sığınmacıların çadırda ya da dükkânlarda yaşadıklarını ve durumlarının zor olduğunu belirtti. Güvenlik güçlerinin “can güvenliği” nedeniyle kapalı tuttuğu sınır kapısında, Aminyan’ın aktardığı kadarıyla yaklaşık 5 bin kişi bekliyor.

Kobanê’nin doğusundaki Kani Arap Mahallesi ve Miştenur Tepesi’nde çatışmalar devam ederken, çatışmalar nedeniyle sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırılmıştı. Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bugün itibariyle bekleyişi sürüyor. 

Yervant Aminyan, Kobanê’den aldıkları haberlere göre, şehirde yaşlılar dışında sivil kalmadığını, YPG militanlarının bulunduğunu aktarıyor; ‘İD’in ağır silahlarına karşılık YPG’nin hafif silahları var. Bu da şehri savunmayı zorlaştırıyor. Yüz yüze savaşa girmek YPG’nin lehine olacaktır, bu yüzden sokak savaşında daha avantajlı olacakları düşünülüyor.”

“Diplomatik diyaloga ihtiyacımız var”

Irak Federal Kürdistan Bölgesi İstihbarat ve Güvenlik Dairesi Başkanı Lahur Şeyh Cengi’nin geçen günlerde söylediği “İD’in saldırılarına karşı Kobanê’deki Kürtlere yardım etmek için Mesud Barzani’den emir bekliyoruz” açıklamasını sorduğumuz Arminyan, “Irak’ın Kobanê’ye geçmek için Türkiye sınırına girmesi gerekiyor. Türkiye adına bir şey söyleyemem elbette. Ama şu an en çok gereksinim duyduğumuz şey diplomatik diyalog” açıklamasını yapıyor.

Federal Kürdistan Parlamentosu heyeti, Suruç’ta DTK Sözcüsü Hilmi Aydoğdu, DBP milletvekili Mülkiye Birtane ile HDP milletvekilleri Esat Canan, Erol Dora, İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici ile görüştü. Arminyan’ın aktardığına göre, heyetin Türkiye hükümetinden resmi temas talebi olmadı; vekil, “Gelmemizin tek nedeni Kürt halkıyla dayanışma içinde olmak” ifadelerini kullandı. Kobanê’ye geçemeyen heyetin, Suruç’ta bulunan mülteci kamplarını ziyaret etmesi bekleniyor.

‘Ailemden dinlediğim kaçış hikâyelerinin aynısını görüyorum

Yervant Aminyan, 1915 Soykırımı sırasında, Siirt Eruh’tan Irak Kürdistanı’na kaçan bir Ermeni ailenin torunu. Kobanê’de bugün yaşananları ise dinlediği soykırım hikâyelerinin tekrarı olarak tanımlıyor: “Aileme, 100 yıl önce Ermenilerin sınırdan nasıl kaçtığını sorardım. Bugün şahit olduklarımızdan da anlaşıldığı kadarıyla, 100 yılda hiçbir şey değişmedi. Dinlediğim kaçış hikâyelerinin aynısını bugün görüyorum. İnsanları aynı fikirler öldürmeye devam ediyor. Bir Ermeni olarak, bugün Kürtlerin başına gelenler benim açımdan çok üzücü.”

Kategoriler

Güncel Gündem