İŞHAN ERDİNÇ
Azınlık toplumlarından gençler Cumhurbaşkanlığı'nda biraraya geldi.
Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumlarından gençler Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürleri’nden Hasan Doğan’ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldiler.
‘İstanbul dört hafta kapanmalı’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurul Üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler Lordoğlu, alınan yeni tedbirlerin salgını bastıracak düzeyde olmadığını söylüyor. Lordoğlu ile yeni tedbirleri, salgının İstanbul’daki boyutunu ve genel tabloyu konuştuk.
"Öncelik toplum sağlığı değil ekonomik aktivitelerinin sürmesi oldu"
Türkiye koronavirüs ile mücadelede bir kez daha kritik bir aşamaya girdi. Vaka sayıları yeniden artış eğiliminde. Günde 1.700 yeni vakaya ulaşan sayılar salgının zirve yaptığı Nisan-Mayıs aylarına döndüğümüzü gösteriyor. Hükümet’e ve Sağlık Bakanlığı’na yönelik eleştirilerin arttığı bu dönemde Halk Sağlığı Uzmanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler Lordoğlu’na kulak verdik. İşte Prof. Lordoğlu’nun uyarıları.
Maritsa Küçük davası yeniden başladı
2012 yılında Samatya’da evinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Maritsa Küçük davası Yargıtay’da bozuldu. Olayın ardından Murat Nazaryan’ın fail olduğu gerekçesiyle tutuklandığı dava Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatının davadan haberdar olmaması gerekçesiyle bozuldu. Dava için yeni bir duruşma yapıldı.
Kadın dayanışmasında ‘Kurtuluş' modeli
Türkiye’de kadına yönelik şiddet giderek artarken İstanbul Sözleşmesi de son günlerde hükümet tarafından kamuoyunda tartışmaya açıldı. ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı geçen Temmuz ayında 36 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Türkiye genelinde bunlar yaşanırken, Kurtuluş’ta fiziksel ve psikolojik şiddet gören kadınlar için ‘Kurtuluş Kadın Dayanışma Grubu’ kuruldu. Ezgi Günaydın tarafından kurulan mesajlaşma grubunda, şiddet mağduru kadınlara gruptaki diğer kadınlar evlerinin kapısını açıyor. Günaydın ile ‘Kurtuluş Kadın Dayanışma Grubu’nun faaliyetlerini konuştuk.
"Yeni yasayla sosyal medyada sansür artacak"
Sosyal medyaya yeni düzenlemeler getiren dokuz maddelik yasa, TBMM’de kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilcilik bulundurma zorunluluğu getirildi. Ayrıca sosyal ağ sağlayıcılarından içeriğin kaldırılması veya engellenmesi istenebilecek. Facebook, Twitter gibi platformlar Türkiye’de en az bir kişiyi temsilci olarak belirleyecek. ‘Yeni sansür yasası’ olarak eleştirilen yasal düzenleme hakkında Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile konuştuk.
Kumkapı'da Ermenistanlı üç genç Azerbaycanlıların saldırısına uğradı
Ermenistan-Azerbaycan arasındaki sınır çatışmaları sakinleşirken farklı ülkelerde Ermenilere yönelik saldırı ve tehditler başgösterdi. Kumkapı'da da gergin bir durum hakim. Ermenistanlı üç kişi geçtiğimiz günlerde Azerbaycanlıların saldırısına uğradı.
Vasteras’tan tüm dünyaya azınlık haberleri
Süryani Gabriel Ağırman Beth-Kathe 36 yıldır İsveç’te yaşıyor. Midyat’a bağlı Beth-Kustan köyünde doğan Beth-Kathe, 1984 yılında ülkenin Vasteras şehrine yerleşmiş. Şehirde Süryani, Asuri derneklerinin kuruluşunda ve yönetim kurullarında yer alan Beth-Kathe, azınlıklara dair haberler ve makaleleri toplayıp dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan dört-beş bin kişiye e-posta ile gönderiyor. Bu çalışmalara geçtiğimiz günlerde İsveç basını da ilgi gösterdi ve Gabriel Ağırman ile bir röportaj yaptı. Küçük yaştan beri araştırmacılığa merak duyan Gabriel Ağırman ile çalışmalarını konuştuk.
Satenik Nişan: Önce istifamı istediler, sonra da görevime son verdiler
Esayan Okulu'nun bağlı bulunduğu Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı yönetimince Esayan'daki lise bölümü müdürlüğü görevine son verilen Satenik Nişan, Agos'un sorularını yanıtladı. Nişan, vakıf yönetiminin önce istifasını istediğini, istifa kâğıdı vermeyince görevine son verildiğini söyledi.
'Normale dönüş, felakete dönüş demek...'
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle can kayıpları dünya ölçeğinde gitgide yükselirken uygulanan sokağa çıkma yasakları ve işletmelerin kapatılması farklı tepkilere neden oluyor. ABD’de bu yasaklara ve sınırlamalara karşı geniş protesto hareketleri görüldü, geçtiğimiz hafta. Öte yandan salgının devlet-toplum ilişkilerinde ve toplum-içi ilişkilerde yeni yönelimlere yola açıp açmayacağı da tartışılıyor. Devletin kontrolünü daha da genişletmesi de söz konusu. ABD’de yaşayan yazar-psikolog Gündüz Vassaf ile bu son gelişmeleri konuştuk. Vassaf “Eski düzenden kurtulmak istiyorsak bu bizle başlayacak. Bizim eğilimlerimiz, davranışlarımız kriz sonrasını yönlendirecek. Eskisi gibi tüketmeyin.” diyor.