HRİSTİYANLIK

GÜNCEL Yeraltındaki Hıristiyan mirası keşfedilmeyi bekliyor

Ali Yamaç ve Bülent Erdem mağaracılıkla ilgileniyorlar. Obruk adlı bir de mağara araştırma grupları var. İki usta mağaracıyla, Türkiye’de bu konuda yapılan çalışmaları konuşmak için yola çıktık. Ancak söz döndü dolaştı, Türkiye’deki yeraltı şehirlerine geldi. İki usta mağaracı Anadolu’da özellikle 6-11. yüzyıllar arasındaki 500 yıllık dönemden kalma yerel Hıristiyan halkların inşa ettiği pek çok yeraltı yerleşimi olduğunu belirtiyorlar.
GÜNCEL ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’nde nefret halleri

Medyada nefret söylemi o kadar yaygınlaşmış durumdaki, her gün kanal kanal gezen yorumcular, ırkçılık yaptıklarının farkında bile olmayabiliyorlar. Tabii bu onları masum göstermek anlamına gelmiyor; bir kısmının buz gibi ne yaptığını bildiği aşikar. Bu yazıda ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’ programlarını ele alacağım.
TOPLUM Noeli kutlanan İsa

Dünya genelinde Hıristiyanların 24 Aralık’ta kutladığı Noel Yortusu, Ermeni Apostolik Kilisesi tarafından 5 Ocak’ta kutlanıyor. İsa Mesih’in doğuşu yani ‘Dzınunt’ vesilesiyle, Episkopos Sahag Maşalyan, Agos okurları için bir yazı kaleme aldı. Maşalyan’ın, İsa Mesih’in simgelediği evrensel anlamı ve insanlık tarihinin iki bin yıllık bölümü üzerindeki etkisini anlatan yazısını paylaşıyoruz.
TOPLUM ‘Temel İlkeleriyle Hıristiyanlık’ta İstanbul’daki kiliseler birleşti

Balat’taki Rum Patrikhanesi, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un başkanlığında 15 Ekim Cuma günü tüm kiliselerden temsilcilerin katıldığı anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye’deki kiliselerin önde gelenleri, Hıristiyan dünyasında önemli gelişmelere yol açması beklenen ‘Temel İlkeleriyle Hristiyanlık’ adlı kitabın tanıtımı için bir araya geldi.
DOSYA ‘Demir Çağı’nda Kapadokya’dan Doğu Anadolu’ya göç edenleri, Ermenilerin ataları olarak kabul edebiliriz’

Prof. Şevket Dönmez, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi. Aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Bölümü’nde de bölüm başkanı. 1993’ten bu yana da Orta Karadeniz Bölgesi’nde arkeolog olarak araştırmalar yapan Dönmez, arkeoloji bölümünde öğrenciyken Doğu ve Güneydoğu’daki kazılarda çalışmış. Arkeolog olarak mesleki tecrübesini daha çok Tokat, Amasya ve Samsun’daki kazı ve araştırmalarda edinen Dönmez, 2007’den bu yana Amasya’daki Oluz Höyük’te kazılar yapıyor. Demir Çağı uzmanı olan Dönmez’in önümüzdeki aylarda ‘Anadolu ve Ermeniler: Kızılırmak Havzası Demir Çağı Toplumlarının Doğu Anadolu Yaylası’na Büyük Göçü’ adlı bir kitabı çıkacak. Kitabın özeti niteliğinde bir yazı #Tarih dergisinin Haziran sayısında yayımlandı. Dönmez ile kitabının konusundan yola çıkarak bir söyleşi gerçekleştirdik.
TOPLUM Sahak Maşalyan cevaplıyor: Büyük Oruç'un anlamı nedir?

Hıristiyan dünyasının önemli yortularından Zadig (Paskalya) öncesinde yapılan Paregentan kutlamasıyla birlikte, Büyük Oruç dönemi başladı. Bu özel günlerle ilgili merak edilen her şeyi ve orucun anlamını Episkopos Sahak Maşalyan’a sorduk.
TOPLUM ‘Kiliseler arası birlik çabası, aynı zamanda siyasi bir çabadır’‘

Episkopos Sahak Maşalyan, Surp Dzınunt (Doğuş Yortusu) dolayısıyla Hıristiyan dünyasının gündeminin ön sıralarında yer alan birleşme çabalarını değerlendirdi. Papa Francis’in iki hafta önceki Türkiye ziyareti esnasında gündeme gelen birleşme çabalarını Sahak Srpazan farklı bir yorumla değerlendiriyor.
TOPLUM “Hıristiyan ilahileri sufi müziğiyle icra edilmez” mi?

Sibel Üçal’ın ‘Haykır Yüreğim’ adlı, ‘Türk Hıristiyan İlahileri’ alt başlıklı albümünü dinlediğimde, profesyonel bir çalışma olduğunu düşündüm. Ancak Sibel Üçal’ın mütevazılığı beni şaşırttı. “Amatörüm” dese de, eşsiz bir sese ve yoruma sahip olan Sibel Üçal ile, yüze yakın ilahi bestelediği halde kendini müzisyen saymayan eşi Turgay Üçal, muhteşem bir albüme imza atmışlar. Sibel Üçal’la, Mega Müzik etiketiyle çıkan yeni albümü ve müzik hayatı üzerine konuştuk.