BELGESEL

GENEL Tutuklu belgeselci Sibel Tekin’i arkadaşları anlatıyor

Sibel Tekin’in evine 16 Aralık’ta yapılan baskında kendisine ait iki bilgisayar, belgesel arşivleri, kamera ve bazı kitaplarına el kondu. Tekin’i gözaltına alma ve yakalama kararına, çekim yaptığı sırada infaz koruma memurlarının olduğu servis aracı ile yoldaki polis noktasının görüntülere girdiğini iddia eden ihbar gerekçe gösterildi. Tekin, 8. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki sorgusunun ardından 17 Aralık akşamı ‘örgüt üyeliği’ şüphesiyle tutuklandı.
KÜLTÜR SANAT Pandemi günlerinde bir komşuluk ilişkisi: ‘Sepetteki Diyalog’

Gazeteci Varduhi Balyan, ilk belgesel çalışmasını tamamladı. ‘Dialogue in a Basket’ [Sepetteki Diyalog] adını taşıyan film, pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının başladığı dönemde, Balyan’la, üst kattaki komşusu Fatma Teyze arasında gelişen iletişimi anlatıyor. Balyan’la, Gürcistan merkezli bir kültürel üretim platformu olan Chai Khana’nın çağrısı üzerine çektiği ‘Sepetteki Diyalog’ hakkında konuştuk.
KÜLTÜR SANAT 1461’den beri Samatya’da yükselen ses: Sahakyan Korosu

Samatya’daki Surp Kevork Kilisesi’nin korosu olan Sahakyan Korosu, belgesel oldu. Erdil Onur Kocatürk’ün yönetmenliğini üstlendiği 'Ailem Sahakyan’ belgeselinde koronun hem koristler hem de Samatyalı Ermeniler için ne anlam ifade ettiği anlatılıyor. Belgeselin yönetmeni Kocatürk’le 'Ailem Sahakyan’a dair konuştuk.
GENEL Fotoğrafçının gözünden evsizler, yönetmenin gözünden fotoğrafçı

Agos gazetesi fotoğraf editörü Berge Arabian’ın uzun yıllardır yaşadığı Kanada’dan İstanbul’a dönüş yolculuğu, belgesel yönetmeni Zoran Maslic tarafından filmleştirildi. ‘Nobody Knows My Songs’ adlı filmde Arabian’ın evsizlerle ilgili projesinden yola çıkılarak, fotoğrafçının İstanbul’a taşınmasıyla birlikte köklerine dönüş yolculuğu ele alınıyor. Filmde, Arabian’ın, Toronto’nun işlek caddelerinden Queen Street’teki evsizlerle çalışmasını görüyoruz. Evsizlerden Sebastian Belec ile tanıştıktan kısa süre sonra neredeyse onunla yakın arkadaş olan Arabian, film boyunca Belec ve arkadaşlarıyla birlikte geçirdiği altı aylık süreci anlatıyor.
GÜNCEL Sınır tanımayan arılar, insanlara örnek olsun

Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan köylerde çekilen ‘Sınır Tanımayan Arılar’ adlı belgesel, sınırın iki tarafında yapılan arıcılık faaliyetini konu ediniyor. Yeterince zor mesleği olan insanların yaşadığı zorluklar sınırların farklı taraflarında olsa da, birbirlerinden pek ayrılmıyor, hayalleri ise sınırın açılması yönünde. Coşkun Aral, Müge Aral ve Batuhan Tunçer anlatıyor.
KÜLTÜR SANAT Üç kuşaktır ‘Boğuz’u arayan aile

‘Çiroka Wenda’ (Kayıp Hikâye) belgeseli, bir ‘akrabamı arıyorum’ ilanı gibi. Soykırımda yolları ayrılan Saimbeyli Halil ve Boğuz (Boğos) Arslanian kardeşlerin üç kuşaktır birbirini bulmaya çalışmasının hikayesini, belgeselin yönetmeni Mehmet Uluç anlattı.
DOSYA ‘Ermenilerin neden Romanya'da yaşadığını anlamak benim için elzemdi’

Romanyalı foto muhaberi Andrea Tanase’nin ‘Romanya'daki Ermeniler’ projesi; röportajlar, kitap lansmanları ve fotoğraf sergileriyle Bükreş, Kaloşvar, Yerevan ve Gümrü'de tanıtıldı. Ülkesindeki Ermeni topluluğun tarihinde çıktığı yolculuğu, dünden bugüne soykırımın izlerinin belgelendiği özel bir çalışma hakkında Tanese ile konuştuk.