TANIL BORA

GENEL ‘Müthiş bir akışkanlık, hadsiz hudutsuz bir pragmatizm’

Türkiye sağı üzerine tetkikleriyle bilinen, son olarak “Cereyanlar/ Türkiye’de Siyasi İdeolojiler” başlıklı hayli kapsamlı bir çalışmaya imza atan Birikim dergisi editörlerinden Tanıl Bora ile 24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında iktidardaki ideolojinin büründüğü son hali ve Muharrem İnce ile bir çıkış yakalamaya çalışan muhalefet cephesini konuştuk. AKP ve Erdoğan ideolojisini bir “amalgam” olarak tanımlayan Bora, Muharrem İnce’in de bir ‘karşı-popülizm’ örneği olarak başarılı olma yolunda bazı ipuçları verdiğini söylüyor.
GÜNCEL Tanıl Bora: Linç cihazının idmanlı tutulmasına Uygur Türkleri vesile oldu

Çin hükümetinin Ramazan ayında, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara ibadet kısıtlaması getirdiği yönündeki haberler, Türkiye’de yeni bir saldırı furyasının başlamasına neden oldu. Koreli olduğunu söyleyen turist grubunun protesto edilmesi, Uygur Türkü çalıştıran Çin lokantasının taşlanması, Twitter’da lince maruz kalan oyuncu Ayumi’nin “Ben Japonum!” feryadı gibi kimi alay konusu olan, kimiyse gayet ciddiye alınması gereken saldırılar ne anlama geliyor? ‘Türkiye’nin Linç Rejimi’ kitabının yazarı Tanıl Bora’yla, Çinlilere karşı yükselen bu yeni nefretin altında yatanları ve Türk milliyetçiliğinin linç rejiminden beslenen damarlarını konuştuk.
KİTAP ԳԻՐՔ Kahrolsun mutluluk diktatörlüğü

S. S. Van Dine’in’ Kış Cinayeti’ kitabındaki polis dedektifi karakteri Philo Vance, adli bir meseleyle ilgili konuşurken, çok veciz bir söz söyler: “Dış görünüşün aldatıcılığı. Modern çağın laneti bu.” Bu cümle beni uzun süre etkilemişti. Bütün bir felsefe-edebiyat-siyaset-politika, yani insanlık tarihi bu sorunla bir şekilde ilgilendi.