ARAS YAYINLARI

KÜLTÜR SANAT ‘Gâvur Mahallesi’ İngilizcede

Mıgırdiç Margosyan’ın doğup büyüdüğü Diyarbakır’ı ve şehirdeki Ermeni mahallesini, orada yaşayan ailelerin hikâyelerini anlattığı ünlü kitabı ‘Gâvur Mahallesi’ İngilizceye çevrildi.
GÜNCEL ‘Dünyaya dağılmış bir Kurtuluş diasporası var’

Araştırmacı yazar Hüseyin Irmak’ın ‘Tatavla’dan Kurtuluş’a’ kitabı Aras Yayınları’ından çıktı. 2003’te yine Aras Yayınları’ndan çıkan ‘Yaşadığım Kurtuluş: İstanbul’da Bir Kadim Semt’ başlıklı kitabın genişletilmiş ve güncellenmiş baskısı olan ‘Tatavla’dan Kurtuluş’a’, semtin 2003’ten 2017’ye kadar yaşadığı değişimi izlemek açısından önemli veriler ve gözlemler içeriyor. Halen Kâğıthane Belediyesi basın danışmanlığı görevini sürdüren Irmak’la, Kurtuluş’u ve Kurtuluşluları konuştuk.
KÜLTÜR SANAT ‘Gülizar’ın hikâyesi kadınları yakınlaştırıyor’

‘Gülizar’ın Kara Düğünü’nün tanıtımı, Depo’da 14 Mart’ta başlayan ‘Spectography: Hayaletlerin İzinde’ başlıklı serginin açılışında yapıldı. Sergide, İsviçreli üç sanatçı Anna Barsaghian, Stefan Kristensen ve Uriel Orlow’un Anadolu’ya yaptıkları geziler esnasında üretilen fotoğraf ve videoları yer alıyor.
KÜLTÜR SANAT Gülizar diye bir ayna

Kaçırıldıktan elli yıl sonra, o günlerde gördüğü şiddet sonucu görme yetisini büyük oranda yitiren Gülizar’ın kızına emanet ettiği hatıraları, Aras Yayıncılık tarafından ‘Gülizar’ın Kara Düğünü’ başlığıyla Türkçe olarak yayınlandı. Gülizar’ın hikâyesinin hepimize söyleyecekleri var...
GÜNCEL Yaklaşmakta olan soykırımın ayak sesleri

Zabel Yesayan’ın ‘Yıkıntılar Arasında’ (Averagnerun Meç) adlı başyapıtı Aras Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitap, 1909 Adana katliamı üzerine yazılmış eserlerin en çok bilineni… Yesayan, Nisan 1909’da gerçekleşen katliam sonrasında İstanbul Ermeni Patrikliği tarafından bölgeye yollanan ikinci heyetin bir üyesi olarak aynı yılın Temmuz-Eylül aylarını bölgede geçirmişti.
KİTAP ԳԻՐՔ Unutulmuş sıradışı insanlar albümü

Hiçbir şey, insan hikâyesinden daha çarpıcı, daha şaşırtıcı olamaz. Öyle hayatlar vardır ki, göze alınmışlıkları içinde dudak uçuklatır. Cumhuriyet tarihinin farklı evrelerinde türlü sebeplerle nam salmış, sonrasında ise unutulmuş birbirinden farklı 42 insanı tanımak isterseniz, Ümit Bayazoğlu’nun Aras Yayınları’ndan çıkan ‘Uzun, İnce Yolcular’ kitabına bir göz atmalısınız.