Müzeyyen Senar'a veda

Türk Sanat Müziği sanatçısı Müzeyyen Senar tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hayatını kaybetti.

İzmir’in Urla ilçesinde Darüşşafaka'nın yaşlı bakımevine kaldırılan Senar, 15 Ocak’ta Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp  Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmış ve burada 13 gün tedavi görmüştü. Senar, sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine 2 Şubat'ta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

Sabah saat 07.30 sıralarında hayatını kaybettiği açıklanan sanatçının cenazesi uçakla İstanbul’a getirildi. ‘TK 2321’ sefer sayılı uçakla 13.55’te Atatürk Havalimanı’na getirilen sanatçının cenazesi, 10 Şubat Salı günü İstanbul’daki Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazı sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

1918 yılında Bursa'nın Keles ilçesinde doğan Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldular.

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde’nin de dikkatini çekti ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar da alındı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez Atatürk’ün özel meclislerinde şarkı okudu.

Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik


Yazar Hakkında