"Ermeni Soykırımını kabul etmek ABD'nin çıkarlarını baltalayabilir"

Cumhuriyetçi senato üyesi Bill Shuster, ABD Kongresi’ne, Ermeni Soykırımı’nın kabul edilmemesi için mektup yazdı: "Türkiye'nin Batı'ya sadık kaldı, tasarıyı kabul etmek ABD'nin çıkarlarını baltalayabilir."

Ermeni Soykırımın tanınması için dört senato üyesinin ABD Kongresi’ne sunacağı tasarı öncesi, Kongrenin Cumhuriyetçi üyesi Bill Shuster, “100 yıl önce dünyanın başka bir bölgesinde meydana gelen olaylarla ilgili tarihi anlaşmazlıkta taraf tutan kararı desteklemekten kaçınmalarını” istedi. 

Shuster, "Osmanlı Tarihini Etiketlemek" başlıklı mektubunda “Kongre’nin dinine, etnik kökenine ve ırkına bakılmaksızın meydana gelen tüm trajedilere aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğini ifade ederek, buna 2 milyon Osmanlı Arabı, Kürdü ve Müslümanının dahil olduğunu, geniş tarihi perspektiften ele alındığında, korkunç ve trajik 1915 olaylarının "soykırım" oluşturmadığını” savundu.

Shuster, “1915 olaylarının 100. yılında bir soykırım karar tasarısını kabul etmenin, ABD'nin çıkarlarını baltalayabileceğini” ifade etti.  Shuster, “komşularının birçoğunun, Moskova ve Tahran yönetimlerinin ekseni çevresinde dönmesine rağmen Türkiye'nin Batı'ya sadık kaldığını, bölgede ABD çıkarlarının ve sayısız ABD vatandaşının hayatının korunmasına yardım ettiğini” söyledi. 

Güney Dakota eyaleti de Ermeni Soykırımı'nı kabul etti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Güney Dakota Eyaleti Temsilciler Meclisi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin sunulan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.  

28 çağrıcı tarafından Güney Dakota Temsilciler Meclisi’ne sunulan ve 25 Şubat’ta yapılan oylamada, 51 kabul ve 17 ret oyu ile kabul edilen tasarıyla, ABD’de 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan eyalet sayısı 43’e yükseldi. 

Asbarez’de yer alan habere göre, 1915 Soykırımı’nın inkârının açık bir dille kınandığı tasarıda, okullarda Ermeni Soykırımı konusunda eğitim verilmesinin teşvik edilmesi yönünde çağrıda bulunuldu. Tasarıda ayrıca, Rum ve Süryani soykırımlarının da incelendiği kaydedildi. Tasarıda, Güney Dakota’nın 2015 yılını, “1915-1923 tarihleri arasında gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nın başlangıcının yüzüncü yıldönümü” olarak tanıdığı belirtildi.

Temsilciler Meclisi üyesi Steve Hickey tarafından kaleme alınan tasarıda, ABD Kongresi ve ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulunularak, kendi tarihi yurtlarında vahşi uygulamalara maruz kalan Ermeni, Rum ve diğer Hıristiyanların uğradığı soykırım konusunda tarihsel gerçeğin resmen tanınması, bir kez daha teyit edilmesi, adil, istikrarlı ve sağlam bir şekilde Ermeni-Türk ilişkilerinin tesis edilmesi için çalışılması talep edildi. 


 



Yazar Hakkında