Kılıçdaroğlu da AP kararını kabul edemiyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Papa Francis’in soykırım açıklaması ve AP’nin kararı üzerine konuştu, ikisinin de kabul edilemez olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, açıklamaların ‘AKP hükümetinin basiretsiz dış politikası’ sonucunda yapıldığı görüşünde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı yasa tasarısını kabul eden kararını değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. "1915 yılında, gerek Ermenilerin gerek Müslümanların hafızasında büyük bir travmaya neden olan trajedi, büyük bir felaket yaşanmıştır." ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, “Papa Francis’in açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ‘Ermeni soykırımını’ kararını kabul edilemez” olarak değerlendirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yazılı açıklamasını okudu.

Kılıçdaroğlu, açıklamada Papa’nın ’20. Yüzyılın ilk soykırımı Ermeni Soykırımı’dır” açıklamasıyla ilgili,’kavramsal olarak yanlış ve Ermenistan halkıyla Türkiye halkı arasındaki barışa hizmet edecek bir içeriğe sahip değildir” dedi.

Açıklamadan satırbaşları şöyle:

“Geçmişte yaşanan acı olayları günlük siyasi hesaplara, ön yargılara kurban etmeden soğukkanlılıkla değerlendirmek ve iki toplum arasında yeniden köprü kurulmasına katkı sunmak herkesin görevidir. Elbette geleceğin barış içinde kurulması, geçmişin unutulmasını değil, tam aksine yaşanan trajedilerle samimiyetle yüzleşilmesini gerektirir. Ancak bunun yolu siyasi bir tavır almak uğruna çok boyutlu bir tarihi trajediyi ‘soykırım’ kavramına hapsetmek değil, tarihi gerçeklerin kompleksiz, objektif biçimde, tarihçilerce bilimsel yöntemlerle ele alınmasını sağlamaktır. “

“CHP bu doğrultuda bir yandan ırkçılığa, dinin siyasete alet edilmesine ve her türlü ayrımcılığa karşı çıkmaya devam ederken, tarihi gerçeklerin bütün boyutları ile Türkiye ve Ermenistan halkları tarafından tam olarak anlaşılması ve bu travmanın üstesinden gelinmesini sağlayacak tüm adımların karşılıklı olarak atılmasına katkı sağlamakta kararlıdır.”

“Papa Francis’in açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ‘Ermeni soykırımını’ Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tavsiye kararı, iki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar olması itibariyle kabul edilemez.”

“Önemli uluslararası aktörler tarafından Türkiye aleyhine ardı ardına açıklamalar yapılması ve kararlar alınması, AKP hükümetinin basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından da düşündürücüdür."

'Goygoyculuk'tan 'ciddiye almıyoruz'a

Avrupa Parlamentosu’nun dün oylamaya sunduğu Ermeni Soykırımı yasa tasarısının oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından hükümet kanadından ardı ardına sert açıklamalar gelmişti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan kararla ilgili ‘goygoyculuk yaparak ciddi kararlar alınmaz’ derken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AP’yi ciddiye almadıklarını söylemişti. AB Bakanı Volkan Bozkır ise, "Bu kararı Daimi Temsilcimiz Selim Yener'e verecekler. O da zarfı açmadan geri verecek" diyerek CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun karara tepki vermemesini hayretle karşıladığını söylemişti. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında